СамокоВест

Разиграват сценария за конфликт между ДПС и БСП и с тока в циганската махала на Самоков

Споделете ни в

От месеци насам на политическата сцена с различен интензитет се разиграва сценария за конфликт между ДПС и БСП. Единствената цел на това театро е да се запази статуквото и двете най-мощни олигархични структури в държавата да продължават да доят и стрижат мизерстващия електорат. Както българи, така и турци! А от няколко дни заблудата за конфликт между ДПС и БСП се нагнетява с особена сила.

Протестът срещу решението на Пловдивския окръжен съд, с което Куршум джамия в Карлово и прилежащият към нея терен се дават на Главното мюфтийство, ескалиралото напрежение, камъните и бутилките, счупените прозорци на Джумая джамия са части от този същия сценарий. Отхвърленото от БСП искане на ДПС за агитация на майчин език. Скандалната реч на депутатът от ДПС Хюсеин  Хафъзов, че след забрана за агитация на майчин език ще върви по стъпките на Осман Калъч, Ахмед Давутоглу и Ахмед Доган – всичко това цели втвърдяването на електоратите на двете управляващи партии. Този ход съвсем не е нов – когато наближат избори, винаги се изкарва етническата карта. И само благодарение мъдростта на народа и от двата етноса заигравките на политическата върхушка до момента не успяват да доведат до истински етнически сблъсък. Крайно време е обаче властимащите да се научат на акъл от съседите Иван и Хасан, които продължават да живеят в мир и разбирателство, да си помагат в трудните моменти, да празнуват общо и християнските, и мюсюлманските празници, да отглеждат заедно децата си. И да си сложат обица на ухото, че който сее ветрове – жъне бури.

Самоковските управници – видни представители на БСП и на ДПС не са извън сценария. Тъкмо напротив! Активно участват в пиесата. Още преди година в инициативата на БСП активистите Силвия Стойчева – председател на Общински съвет Самоков и на Владимир Георгиев – кмет на общината срещу връщането на Байракли джамия на Главното мюфтийство имаше нещо гнило. Още тогава будните и интелигентни самоковци коментираха, че това е режисиран акт. В доказателство – зле организираната подписка в защита на джамията и изпратените по пощата в Народното събрание подписи без никакъв реален резултат. Част от играта беше и нападката на депутата от ДПС Александър Методиев – Сали срещу местната власт и бившия кмет Ангел Николов, също от БСП, че са истинските виновници за „Незаконното енерго” в циганската махала. Тъй като в Самоковска община единствените избиратели на ДПС са от ромски произход, токът стана основен електорален коз. Групата на БСП и на Евророма, структурирана около кмета Георгиев и председателя на ОС Силвия Стойчева, демонстрират воля и действия да узаконят електрозахранването в циганската махала. Другата агитка – на Бат’ Сали, Пиже и Сашко пък го играят ролята на плашила ромите да не дават заявления за откриване на партиди. Един съвременен вариант на „Много шум за нищо” – мухоловка за наивници. И двете групи се обвиняват взаимно в купуването на гласова и чакат да се хванем на мухоловката. Госпожи и господа от тандема ДПС-БСП, не се хабете! Нали и в двата случая циганските гласове са все при вас. При това в цялата държава и в частност в община Самоков, няма и един човек, който да е повярвал, че токът на циганите ще бъде узаконен и те ще си го плащат. Циганският ток както си е  и от нине до амина ще го плащаме ние – редовните абонати на Електроразпределителните дружествата. Защото никой няма интерес да сложи край на това престъпление – нито институции, нито търговски дружества. На властимеющите пък въобще не им е на ….мисъл. Единственото, което има значение за тях е отново да захапят кокъла с гласовете на неграмотните и полуграмотни цигани, така че театрото с тока напълно ги устройва. А ние дали ще продължаваме да кацаме на мухоловките за наивници зависи от самите нас.