СамокоВест

Радан Кънев остава лидер на ДСБ

Споделете ни в

dsbРадан Кънев беше преизбран за председател на ДСБ на 13-тото Национално събрание на партията, което се проведе в НДК. Негови заместници ще бъдат здравният министър Петър Москов, депутатът Атанас Атанасов и евродепутатът Светослав Малинов.
В ръководството на партията влизат още Пепа Деведжиева, Сергей Добрев, Димитър Сяров, Росица Рачева, Борис Станимиров, Марта Георгиева, Деян Василев и Катя Панева.
В доклада си пред Националното събрание Радан Кънев каза: „Ние тръгнахме преди година и половина по пътя на промяната без представителство в парламента, със скромно присъствие в местната власт и изтичащ частичен мандат в Европейския парламент, без видими надежди за съхраняване на позициите. Без медийно влияние, без средства и имущество, със съкрушено политическо лидерство. Нямахме нищо – освен вашата вяра и упорство, съчетани с енергията на събудената средна класа и гнева на поколението, родено през 70-те и 80-те години.
Благодарение на тази вяра, упорство и енергия, година и половина по-късно, ние сме с възстановени позиции в Европейския и националния парламент и за първи път от тринадесет години сме част от управлението на България. Традиционните десни избиратели, но и хората от средната класа, доскоро политически пасивни, и едно цяло, до 2013 изгубено за политиката поколение, дадоха власт в ръцете ни. Енергията да я дадат обаче беше енергия на протеста – всяка власт е отговорност, но тази тежи двойно повече, защото е дадена с една единствена мотивация – за промяна.”
По отношение на Реформаторския блок новият стар лидер на ДСБ заяви –„Реформаторския блок е несъмнено успешен политически проект. Събрал хора с различно светоусещане и различна биография, обединил политици с минало в СДС, ДСБ, НДСВ и ДПС с граждани, които нямат партийна история и принадлежност, той изглеждаше невъзможен в началото си и несигурен в развитието си. Но той постигна целите си, в тесен политически смисъл – върна в парламента съставните си партии и дори постигна мащабно участие в изпълнителната власт. Премина успешно два национални избора, като увеличи двойно подкрепата си между май и октомври 2014 година. И все пак, Реформаторският блок е и голямо разочарование. През изминалата година доверието между партиите не нарасна, скандалите следваха един след друг, лидерите често говорехме на различни езици и дори представяхме пред обществото различни политически цели.”
Радан Кънев очерта и трите непосредствени задачи:
– Да продължим да удържаме парламентарното мнозинство и да поддържаме волята му за реформи, заложени в програмната декларация на кабинета;
- Да започнем и проведем обещаните реформи в поверените ни сектори на изпълнителната власт;
- Да се стабилизираме и постигнем отчетлив успех на местните избори през 2015 година, за да свалим реформите на местно ниво, в близост до хората и тяхното ежедневие, да ударим ДПС и БСП в сърцето на властта им – българските общини и региони.
„Нито една от тези задачи не е изпълнима от Реформаторския блок в сегашния му вид. Трябва да имаме силна и единна парламентарна група, консолидирано и единно присъствие в Министерски съвет, министерствата и областните управи, обща организационна структура на районно и общинско ниво, която да предложи най-силните кандидати на изборите догодина. За да постигнем това, ни е нужна единна национална структура, способна да взима и да отстоява бързо и непоколебимо общи политически решения и да формира обща политическа воля.”, каза още Радан Кънев
Той очерта три варианта за постигането на тази задача – ускорено създаване на единна политическа партия; създаване на стегната политическа федерация с общ национален съвет, изпълнителен съвет и политическо лидерство или създаване на нова политическа партия, която да обедини около себе си старите партии, като запази тяхната самостоятелност, но определя общата политика, водещите лица и послания. Кънев призова въпросът с единството на Реформаторския блок да бъде решен достатъчно рано преди местните избори.
„Ние сме консерватори и реформисти. Ние знаем, че няма революционни решения. Но знаем и пътя напред. Днешното мнозинство и управление не са най-добрите. И дай, Боже бъдещето да ни дава по-добри. Но ние нямаме право да се провалим. Защото след толкова кризи и провали, неуспехът ни ще бъде неуспех на всеки български гражданин, на общия ни – възрожденски и модерен – стремеж за силна България в обединена Европа.”, каза в заключение Радан Кънев
13-тото Национално събрание на ДСБ прие Резолюция със 7 точки. В нея се казва, че се оценява представянето на Реформаторския блок на изборите за ЕП и за 43 НС като успех и се отчита повишаването на доверието в политическия съюз след успешното представяне на европейските избори.
„Събранието оценява високо работата на общинските организации и областните щабове и координатори на ДСБ в периода на двете последователни предизборни кампании и решаващия им принос за изборните успехи на РБ. Потвърждава се правилността на водената в периода след загубата на изборите за 42 НС коалиционна и организационна политика, довела до бързо възстановяване на политическите позиции на ДСБ на национално ниво, като призовава за запазване и укрепване на ПС Реформаторски блок като форма на единно явяване на десницата на местните избори и разширяване на влиянието в местната власт.
Възлага на НР на ДСБ и Постоянни изборен щаб на партията да проведат политика на организационно укрепване на партийните структури и политическа подготовка за успешно явяване на местни избори през 2015г., в рамките на ПС Реформаторски блок;
Изразява тревогата си от лошото организационно състояние на РБ на национално и местно ниво и призовава съюзните партии да осъществят бърза подготовка за организационна консолидация на десницата, като вземат предвид и актуализират вече приетите решения на ръководството на Реформаторския блок;
Подчертава отговорността на Реформаторския блок като управляваща политическа сила, отговорна за най-тежките сфери на новото управление, пряко свързани с качеството на живот и благосъстоянието на отделните български граждани и семейства;
Подкрепя програмата на Проевропейското реформаторско правителство за стабилно развитие на България и възлага на представителите на ДСБ в изпълнителната власт и ПГ на Реформаторския блок да работят активно за укрепване на реформаторската воля на управлението и изкореняване на злоупотребите с власт.”, се казва още в Резолюцията.