СамокоВест

Радан Кънев: Властта е в опасна зависимост от ДПС

Споделете ни в

radan kanev„Властта в България изпада в опасна зависимост от ДПС и от икономическите и медийни кръгове около него.  Основните публични знаци за това са сделката за „Хемус“ и данните, изнесени от съдия Румяна Ченалова, за кадровата роля на Делян Пеевски в съдебната система“. Това заяви лидерът на ДСБ Радан Кънев във Варна, съобщи Дарик радио.
Начинът, по който беше извършена поръчката за изграждането на първите два лота на автомагистрала „Хемус“, компрометира цялостния проект. Проектът за довършване на „Хемус“ в момента е под заплаха както от гледна точка на възможностите за неговото законосъобразно развитие, така и от гледна точка на възможността на бюджета да го плаща, ако цените продължават да бъдат 60 на сто над планираните, смята Кънев.
Липсата на прозрачност около поръчката и достигнатият краен резултат са сред многото основания да бъде поискана оставката на ръководството на Агенция „Пътна инфраструктура“, е категоричната позиция на ДСБ-лидера. Радан Кънев посочи, че очаква да чуе и позицията на министъра на регионалното развитие и на премиера, за които проектът е обявен за приоритетен.
Според Кънев поръчката е непрозрачна, с победители анонимни офшорки, зад които прозират интересите на най-големите олигарси в страната, което налага разследванията да бъдат възложени на публично известни прокурори, които да се отчитат пред обществото. Лидерът на тъмносините изтъкна, че при  разследването главният прокурор трябва да поиска международно съдействие от държави-членки на ЕС. Ако не се стигне до подобно разследване и не бъде поискана помощ от други европейски държави, ще се затвърди убеждението, че „Цацаров е елемент от тази тенденция за зависимост на властта от кръгове около ДПС, а не е неин естествен противник, каквато трябва да бъде функцията на тази институция“, смята Радан Кънев.
Наред с актуалната политическа ситуация, възникнала след отстраняването на бившия лидер на ДПС Лютви Местан, Кънев разясни във Варна и намеренията си около анонсирания нов десен проект.
„Новият десен проект не е закриване на ДСБ или отделянe нa части от нея, а засилване на партията, защото без силни демократи за силна България в България няма силна десница. Това в последните 10 години се доказа многократно“.
На 23 януари ще има национално съвещание на общинските и областните лидери на ДСБ, заедно с кметовете и общинските съветници на партията. На 13 март ще се събере Националното събрание. На тях ще бъдат обсъждани сериозни решения за преструктуриране на партията, промяна в уставa, политическото позициониране и организационно укрепване, уточни Кънев.
На този етап не се говори за коалиции, защото формата на междупартийни коалиции в дясното е изчерпана, допълни още Кънев. Той уточни, че ще се търси разширяване на подкрепата около ДСБ, привличане на широки граждански политически кръгове с общи позиции към настоящото управление и с общо виждане за нуждата от реформи.
„Аз виждам една много остра кризисна ситуация в страната. Какво ще стане до март, дали дотогава няма всички партии в Реформаторския блок да са опозиционни, дали дотогава сегашното правителство изобщо ще е на власт в този си вид, е нещо, което не може да се предвиди. Както малцина в момента, в който ДСБ излизаше в опозиция, знаехме, че това ще доведе до бърза политическа криза“, отбеляза лидерът на тъмносините.