СамокоВест

Първата в Европа ферма за сьомга кохо заработи край Горни Окол

Споделете ни в

Първата в Европа ферма за сьомга от вида кохо беше открита в района на село Горни Окол, община Самоков, информира economy.bg .Общата инвестиция от 4 млн. долара включва 1.42 млн. долара финансова подкрепа от Европейския съюз и 1.05 млн. долара под формата на оборудване, внесено директно от САЩ, съобщиха от американското посолство у нас.

Фабриката беше открита от Валери Милованов, собственик на Coho Farms, в присъствието на заместник-посланика на САЩ Мартина Стронг, представител на американската компания Water Management Technologies и на канадската Canadian Aquaculture Systems.

С помощта на американската и на канадската компании Coho Farm е разработила първото съоръжение за кохо сьомга в Европа, като това е и първата инсталация в Европа, която използва системата за рециркулационни аквакултури – RAS.

RAS е самостоятелен, наземен метод за отглеждане на риба, който не изисква пряк достъп на вода. Рециркулационна система представлява затворена система, в която водата, необходима за отглеждане на рибата, се получава от сондажни кладенци. Така се осигуряват достатъчно източници на протеини, независимо от географското месторазположение, на места, където традиционната аквакултура не би могла да се отглежда.