СамокоВест

Процедура за избор на нови членове на Съвета на децата обявява ДАЗД

Споделете ни в

darjavna agenciq zakrila deteto DAZDДържавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) обявява процедура за избор на:
18 нови членове на Съвета на децата от областите: Благоевград, Бургас, Видин, Враца, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Перник, Плевен, Пловдив, Разград, Силистра, Сливен, Смолян, Стара Загора, София област, Шумен, Ямбол;
4 нови членове на Съвета на децата – за деца от уязвими групи.
Съветът на децата е консултативен орган към председателя на ДАЗД, който работи в изпълнение на основни принципи на Конвенцията за правата на детето и Закона за закрила на детето. В него членуват 33 деца на възраст до 18 г. Създаден е през 2003 г., за да се насърчи детското участие в процеса на изработване на политики за децата и вземане на решения. До момента негови членове са били над 100 момичета и момчета от цялата страна. Като предсавители на гласа на младите хора на местно и национално ниво, членовете на Съвета на децата организират различни инициативи за популяризиране на правата на децата и детското участие, изразяват становища по проекти на нормативни документи.
КАНДИДАТИТЕ ЗА ЧЛЕНОВЕ НА СЪВЕТА Е НЕОБХОДИМО ДА ПРИТЕЖАВАТ:
лидерски качества и креативност;
организаторски умения;
умения да мотивират и обединяват връсниците си за определени каузи или събития;
умения да изразяват и защитават общото мнение, дори и то да е в противоречие с лично им мнение;
готовност за поемане на отговорност.
КОЙ МОЖЕ ДА КАНДИДАТСТВА:
Деца на възраст от 7 до 17 години, записани в редовна форма на обучение.
КАК ДА КАНДИДАСТВАТЕ:
Необходимо е да изпратите автобиография и мотивационно писмо на e-mail: petya.dimitrova@sacp.government.bg или tsvetelina.tsvetanova@sacp.government.bg до 31.03.2016 г.
АВТОБИОГРАФИЯТА трябва да съдържа информация за вас – трите имена, училище, град и област, e-mail и телефон за връзка,
МОТИВАЦИОННОТО ПИСМО – защо искате да участвате в Съвета на децата, как виждате ролята си като член на съвета – вашите предложения, какво ще промените? Защо смятате, че сте идеалният кандидат? Как ще работите с другите деца от областта си, ако сте член на Съвета? Как ще мотивирате връстниците си да изразяват мнението си по въпроси, които ги засягат? Как ще отстоявате мнението на децата от Вашата област?
Не се изисква мейлът да е изпратен от учител или друг възрастен! Ако сте одобрени, ще получите декларация за съгласие за участие, която трябва да се попълни от родител/настойник.
Новите членове на Съвета на децата ще бъдат избрани от комисия, назначена от председателя на ДАЗД, в която ще има представители на ДАЗД, на неправителствени организации, работещи с и за деца, и на Съвета на децата. Представителят на всяка област ще бъде определен между кандидатите за съответния регион.