СамокоВест

Проф. Пламен Цветков пред Faktor.bg: Любовта към Русия е сбърканият чип на българското Възраждане

Споделете ни в

Russia, Moscow, type to  Moscow Kremlin and the riverВ представите на „братушките” ние сме някакво подчинено формирование, не ни смятат за държава.
Трагедията на българите е, че изучаваме собствената си история от русофилска, а това означава от антибългарска гледна точка.
От Русия сме видели само зло, но не го разбираме, защото мозъците ни са промити, казва известният историк, разбивач на митове, в интервю на Стойко Стоянов
– Проф. Цветков как приемате грубия тон и размахване на пръст от руска страна срещу България, защо е тази агресия, искат да лазим в краката им?
– Тази агресия е поради характер на режима на Путин, който не е демократичен. И колкото един режим е по-недемократичен то толкова е по-агресивен външнополитически. За съжаление това арогантно поведение на Русия се дължи на някои неизживени и дълбоко вкоренени комплекси за малоценност при българите. Този комплекс, който българите имат към всичко турско и към Турция, ги тласка в прегръдките на деспотична империя, като Русия, говоря за стереотипи от миналото. Именно това чувство кара руснаците да мислят, че България е някаква тяхна територия. В същото време, страната ни е осеяна с руски и съветски паметници, за национален празник честваме подписването на един договор за безсрочната окупация на България от Русия. Непрекъснато се твърди колко били близки връзките, езиците, културата и манталитетът между българи и руснаци. Но реално манталитетът на българите е доста различен от този на руснаците. Ние сме си типична балканска нация. Всичко това кара руснаците да смятат, че всички българи трябва да им се подчиняват и подсъзнателно едва ли не.
– Какво изнервя всъщност руските политици?
– Ами те са изнервени, защото изведнъж сега, но това се е случвало неведнъж и в миналото България показва някакъв макар и много слаб и плах характер. Поне част от българите и тези, които имат някакво влияние върху политиката на страната, посочват нещо очевидна – Русия с това правителство, с този режим на Путин по точно е заплаха за международния ред, за суверенитета на европейските държави, една заплаха за мира в Европа. И понеже Русия е свикнала само на едно подмазване и раболепие от страна на България и най-вече са свикнали да виждат в лицето на България един безличен подмазвач и изведнъж, когато се намерят българи, които отстояват националния интерес на страната, това предизвиква остри реакции в Москва.
– Какво трябва да бъде поведението на България в представите на господарите от Кремъл?
– Трябва безропотно да се следва всичко, което ни кажат от там. По времето на комунизма България беше под железния контрол на Москва, поради местоположението си по границата на Съветската империя с две натовски държави. На това се дължат и силните позиции на комунистическата Държавна сигурност и на нейните кадри в България до ден днешен. Това фактически кара Кремъл да бъде толкова нетолерантен и агресивен към страни като България. В техните представи ние трябва да сме някакво подчинено държавно формирование, даже се съмнявам, че ни смятат за държава. Да не забравяме, че даже един доста по-толерантен президент като Елцин беше поканил България да влезе в общността от независими държави, които реално съвсем не са такива. Това минало продължава да ни тежи, то дава силни позиции на руското лоби в България. Единствената промяна е, че навремето Русия е целяла да прегази и унищожи България, в стремежа си да завладее Цариград, Босфора и Дарданелите. Сега не знам тези цели до колко са актуални в руските имперски амбиции на режима на Путин. Но при всички случаи те виждат в наше лице слабо звено от Европейския съюз, чрез което могат да проникнат в ЕС. Това е една специфика на режима на Путин и на голяма част от отговорните руснаци. Например в сравнение с тях една Турция е много по-податлива на западни реформи и търсене на цивилизовано влияние. Русия не се стреми към ЕС, а гледа на Европа като на територия за влияние и владеене и затова се търсят отвсякъде пролуки. Затова чрез съветското лоби, останало у нас от времето на комунистическия режим, те правят всичко възможно да го използват, за да проникнат в ЕС с цел подчинение.
– Как да си обясним факта, че у нас много хора ценят повече Русия от родината си и са готови да я защитят, оплювайки Българи?
-Тази патология съществува и се дължи на два фактора. Единият е, че историята на русофилството е пари и то много пари. У нас се хвърлят от Русия много пари за да се поддържа едно достатъчно шумно и влиятелно лоби. Другата причина пък е тази, която прави българина податлив на такава пропаганда. Тя свързана повтарям с комплекса му за малоценност от Турция и всичко турско и това го кара да се хвърля в прегръдките на Русия. Както беше казал един нещастник, който ни е бил и монарх и министър-председател, това е сбърканият чип на българското възраждане. Ако се върнем назад към отец Паисий Хилендарски, който никак не обича славяните, но прегръща все пак мита за славянското потекло на българите, само и само за да скрие дори и от себе си факта, че има някакво далечно родство между нас и турците. Най-драстичното в тази връзка са едни нелицеприятни истини. Има една подигравателна и жестока за гърците мисъл, че са турци, които се пънът да бъдат европейци. Така може да се каже, че българите са турци, които се пънът да бъдат славяни. Дори не искат да бъдат европейци, а само славяни.
– Защо мълчат при тази агресия на Кремъл нашите русофили?
– Те не могат по друг начин да реагират. Ето и Волен Сидеров се намърда в това Народно събрание поради ниска избирателна активност. Но той вече не би могъл да си позволи до такава степен да блюдолизничи, защото може да загуби и малкото избиратели, които все още има. Това се отнася и за другите така наречени русофилски кръгове. Казвам така наречени, защото самата терминология „русофоби”, „русофили” идва от руската агентура в България. Нито тези, които отстояват българския национален интерес, мразят руснаците, нито тези, които се наричат русофили – обичат руснаците, защото те обслужвайки имперските амбиции на един недемократичен режим, обслужват самите руснаци за вечни времена да останат под този режим. А мястото на Русия като култура, като манталитет, ако щете и като християнска територия е в Европа по-скоро, а не в Евразия и в тези идиотски фантазии, които непрекъснато тровят съзнанието на руснаците. Трагедията на българите е, че поколения наред, още от Възраждането ние изучаваме собствената си история от русофилска, а това означава от антибългарска гледна точка.
– Дайте пример?
– Такъв пример е твърдението, че българите са славяни. Второ, твърди се, че Русия ни е освободила от османско владичество, или че е помогнала на българите да се освободят. Вземете даже простия пример – временно руско управление през периода 1877 – 1878 г. Реално нито в намеренията на тогавашна Русия е било това управление да бъде временно, защото си е било чиста окупация. Но в нашите учебници по история продължава да се говори за „временно руско управление“. Тази окупация става временна благодарение на Берлинския договор, но това ние не го учим и нашите деца получават едни изкривени представи за събитията. Твърди се че Русия помогнала за изграждането на модерната българска държава, като че ли българите са нямали никакъв държавно-административен опит. А в края на османската империя един Стефан Богориди, който е българин и е бил съветник на Абдул Меджид, благодарение на него султанът издава прочутия Декрет за реформите, известен като Гюлхански хатишериф, но това българското дете също не го знае.
– Има ли реално разлика между рубладжийство и русофилство?
– Аз не правя голяма разлика между двете понятия. За мен няма народ, който да мразя. Всеки народ има своя принос в световната цивилизация, както и всеки народ си има своите боклуци, тоест, не мога да влезна в идеологическите релси на обич или омраза. За мен руснаците са толкова братя колкото хотентотите в Африка по една проста причина, че вече биологично е доказано, че човечеството произлиза от една двойка.
– Защо срещу агресията на Русия към нас мълчи и европейският лидер на ПЕС Станишев?
– До колкото ми е известно родината му е друга, той гледа с презрение на България.
– Духовната му родина не трябва ли да е България?
– Един комунист не може да има за духовна родина България. Ще ви дам пример с Георги Димитров, който всъщност е един от реалните създатели на комунистическата партия. Ако се разгледа дневникът му, ще се види, че дори когато става дума за футбол – среща на български и руски отбор, а руснаците ни бият, Димитров казва: „Нашите победиха”. От комунист не можем да очакваме българско национално съзнание, то и никога не е съществувало. Комунистът обича само всичко руско и всичко съветско. Един Станишев поне по майчина линия има нещо съветско, ами Живков, дето си е дървен шоп отвсякъде, няма също българско национално самосъзнание. БСП е непокътната структура, останала ни в наследство от комунистическия режим, а той си беше един съветски окупационен режим. Ние не можем да очакваме от членовете на БСП, с редки изключения, друго освен антибългарско и проруско поведение. Всичко руско и съветско за тях е най-доброто, но тук вече се намесва и факторът пари. Историята на русофилството е история на пари и то много пари. Първите русофили на Балканите са били гърци, а българите започват по-късно да се правят на такива и да демонстрират сляпо подчинение на Русия. Но същите тези хора, които и сега ни убеждават, че нямаме друг път извън Русия, пращат дечицата си да учат на Запад в европейски и американски университети.
– Опасно ли е, че в новия парламент московските партии станаха 5-6?
– Заплаха са и то сериозна. Чрез тях може да се осигури неограничено влияние на руското лоби у нас. Но има и доза оптимизъм. Тези проруски партии, които са представени в НС, имат сериозни разногласия, те са разнородни и непримирими помежду си. Та дано да сработи тази разнородност. Но да е ясно, че и в ГЕРБ, и в Реформаторския блок има русофили. А ДПС смятам, че е партия, която е по-зависима от Москва, отколкото от Анкара.
– Защо българският патриотизъм и национализъм избуява все в русофилство, какъв е този комплекс към Дядо Иван?
– Ами защото това не е нито национализъм, нито патриотизъм. Национализмът е непримиримост към други народи и в никакъв случай не се подчинява на една имперска сила. Ако говорим специално за Русия, от нея България е видяла само зло, но това не го учим в училище. Мозъците ни са промити и медиите си играят ролята, след като има толкова много българи, които милеят за Русия и гледат на комунизма като на модернизация, след като това е най-ретроградната система, съществувала някога в човечеството.