СамокоВест

Професор Георги Дюлгеров в Самоков – една незабравима среща

Споделете ни в

Наскоро големият български режисьор Георги Дюлгеров пристигна в града ни за прожекцията на филма му „Трампа“. Рехавата публика не обезсърчи професора. Вместо да хвърли камък и да забрави Самоков завинаги, той припозна в малцината зрители събеседници, с които може да си поговори за филма, за култура, за поезия, за малките и големи подлости в живота. Да имаш очи да провидиш във всеки Човека и да го потачиш – това е отликата на истински духовните люде. А че проф. Георги Дюлгеров е високо духовна личност, свидетелства цялото му творчество. Режисьор, сценарист и продуцент, Дюлгеров е автор на повече от 25 филма. Сред тях са лентите, с които режисьорът е получил множество престижни награди. Голямата награда от Международния кинофестивал в Сараево за „Лейди Зи“ , Приз на Младежкото жури от Локарно за „Изпит“ , Сребърна мечка за „Авантаж“ от Берлин, „Гран при“ в Грузия , Наградата на Европейското младежко жури в Монс, Белгия за „Черната лястовица“, Златен рицар за „Нешка Робева и нейните момичета“ от Палермо и други.

В разговора стана ясно, че почти целият филм „Трампа“ е сниман в Самоков през 1978 год. Сценарият е на Георги Дюлгеров и Владимир Ганев по „Три срещи“ и „Объркани записки“ на Ивайло Петров. Оператор – Радослав Спасов. Музиката във филма е композирана от Божидар Петков. Художник на постановката е Георги Тодоров. Един наистина звезден екип. В драмата изгрява на екран и бляскавия талант на Петя Дубарова.

Филм – прозрение!

Героинята на Петя е млада поетеса, която участва в литературен конкурс. Първоначалната идея на Георги Дюлгеров е момичето да е едно от стотиците, пишещи стихове на тази възраст. Но когато, по време на кастингите за изпълнител на ролята, се запознава с Петя Дубарова сценаристът създава един действителен образ – на детето-чудо в българската поезия. Наградата печели друга участничка в конкурса Мая, която представя като свои стиховете на Петя. Петя от филма носи в себе си духа на победата. Независимо от отпора, тя успява да излезе пред журито и да прочете свои творби. Така малката подлост с трампата излиза наяве.

Яркият, завладяващ разказ на проф. Дюлгеров ни преведе отвъд сцените във филма – в реалния живот, където малките подлости се израждат в огромно, убийствено зло. Само година по-късно, на 4 декември 1979 г., Петя Дубарова се самоубива в дома си в Бургас със сънотворни хапчета.

По приумица на чиновник от тогавашното Министерство на образованието в училището на Петя е въведена дисциплината ,,Практика в биреното производство“. Мястото е фабриката, която произвежда популярното някога ,,Бургаско пиво“. Машините са стари, внесени много отдавна от Германия. По време на практиката е повреден броячът на една от машините. Фабричното ръководство обвинява Петя Дубарова в саботаж. А в училището е взето решение да бъде намалено поведението й с една единица заради ,,унищожаване на социалистическата собственост“.

Безумието, отчуждението, дебелокожието, безсърдечността в истинската житейска драма прекършиха крилете на птицата. Едва 12-годишна в „Смъртта на птицата“ Петя пише:

Но ето крилцата едвам изтрептяха,

а после замряха за миг,

очичките малки за вечност заспаха,

заспа сърчицето без вик.“

Безвикът на Петя Дубарова кънти в душите ни и до днес. Тя си тръгна от този свят ненавършила 18 години. Но стиховете й встъпиха в българската поезия за векове.

А на нас несъстоялата се прожекция на филма ни дари една незабравима среща с режисьора и сценарист проф. Георги Дюлгеров. От разговора, в малцината кандидат-зрители се роди спонтанната идея филмът „Трампа“ да бъде включен в програмата за Празника на Самоков.

Началните кадри са заснети в някогашното кафене в Младежкия дом. В сцената са включени ученици от Механо-електротехникума. Снимките продължават на различни места в града и района. В масовките са ангажирани десетки самоковци. Една прожекция на открито, на площада, ще ги върне 38 години назад. Ще станат отново луди и млади. Ще поскитат по някогашните улици. Ще усетят забравени трепети.

Очакваме кметската управа да приеме идеята и да предостави на съгражданите си възможността за това изключително изживяване.

Лилия Кинина