СамокоВест

Протест срещу разбитите пътища организират самоковци

Споделете ни в

Самоковци организират протест срещу разбитите пътища. Те са решени да блокират пътя за Дупница на 20 май (събота). Инициаторите огласиха идеята си чрез социалните мрежи.

По първоначални планове трябва да се съберем на паркинга на „Т маркет” в 13 ч. на 20 май, събота, и да блокираме дупнишкото шосе час по-късно, като все още не сме се уточнили къде точно ще застанем. Надяваме се да получим разрешение за двучасов митинг”, уточняват инициаторите. Те очакват сериозна подкрепа от своите съграждани, защото „не го правим за себе си, а за всички нас, които сме потърпевши от лошите пътища”.
Исканията на протестиращите ще бъдат за цялостно обновяване на пътя, а не за частичен, временен ремонт и изкърпване на дупките.

В действителност всички изходни артерии, свързващи Самоков със съседни населени места, са в безобразно състояние.

Пътят за Дупница, в рамките на общината, е осеян с огромни ями, създаващи сериозен риск за безопасността на движението. В същото време, веднага след преминаването му на територията на община Сапарева баня пътят е отремонтиран и безопасен.

Не по-добро е състоянието на пътя Самоков-Ихтиман. За Самоков-Боровец-Костенец дума да не отваряме. По този път свлачищата дебнат на всяка крачка. Пропаданията и сипеите са огромни капани пред движещите се автомобили, застрашени да се изтърколят в пропастта. Само преди няколко дни напълно разбитият път Самоков-Мальовица бе обект на сутрешния блок на Нова телевизия.

Незавидно е и състоянието на пътя Самоков-София през Панчарево. А това е връзката със столицата, по която минава целият туристически поток към Боровец и Мальовица.

През 2007 г., когато се лансираше усилено проектът „Супер Боровец“, се заговори и за строителството на аутобан между Боровец и София. Тогава дори един български инвестиционен фонд и държавният резервен фонд на султаната Оман обявиха, че искат да строят и магистрала „Рила“ – 80 км скоростен път между Ихтиман, Самоков и Дупница. Инвестицията се изчисляваше на 260 млн. евро. Предвиждаше се и изграждането на 5 площадки за хеликоптери, които да возят туристи от летищата на Пловдив и София.
Концесия за изграждане на автомагистрала или 4-лентов скоростен път между столицата и Боровец пък поиска преди
8 години една от големите български строителни фирми. Дори в АПИ бе обсъждан проект за изграждане на скоростен път „Далечен южен обход на София“ по направлението Дупница-Самоков-Богородица-София

Разбира се всичко това остава в зоната на мечтите.

Реалностите показват разбити пътища, риск от катастрофи, съсипани автомобили. При това автомобилният транспорт за Самоков няма алтернатива. Лошата инфраструктура спъва цялостното развитие на общината и убива още в зародиш всякакви претенции за модерен туризъм. А и самоковци, като всички останали българи, плащат от скъпи по-скъпи винетки!

Тъй като става реч за пътища от републиканската мрежа, отговорността за поддръжката им безспорно е на Агенция „Пътна инфраструктура“ и на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Прави впечатление обаче, че същите тези пътища извън територията на община Самоков са в много по-добро състояние. И тук е отговорността на местната власт. Предприема ли активни и в крайна сметка ефективни действия пред отговорните институции за трайно решение на проблемите с пътищата към и от Самоков.

Всъщност огромните ями, сипеите и свлачищата дават неподправен и обективен отговор на този въпрос.