СамокоВест

Протестиращи животновъди от Говедарци блокираха пътя Самоков-София

Споделете ни в
Снимка: viaranews
Снимка: viaranews

Недоволни от начина на разпределяне на пасищата, животновъди от Говедарци блокираха пътя Самоков-София. Над 50 души излязоха на мирен протест срещу метода на разпределение, с който се позволява мери и пасища да продължат да се ползват от хора, които нямат животни. Протестиращите изразиха недоволството си от Общинска служба „Земеделие”–Самоков за неправомерното чертане в землището на с. Говедарци. Според тях, служителите от Общинската служба безразборно са чертали в землището на селото бели петна, като свободни незаявени площи, които  са раздадени несправедливо на безимотни, без животни и нерегистрирани до момента като животновъди. Фермерите настояват и за промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи. Те посочват, че в сега действащия са оставени възможности за злоупотреби. Текстовете оставят възможност за злоупотреба от нереални ползватели, без животни, защото дават правото на всички да ползват „пасища и мери“, но като заменят названието с „постоянно затревени площи“ или „ливади“.

За опазване на реда бяха изпратени полицаи от РУП Самоков. Действията им се ръководеха лично от временно изпълняващ длъжността началник на полицейското управление Ивайло Трайков. Присъства и директорът на ОД „Земеделие” – Софийска област Христина Стойкова.

Стойкова обясни на протестиращите, че и стопани без животни имат право да декларират площи, но ако деклараторите им нямат добитък, който да използва пасищата, то те трябва да се използват за ливади и да бъдат третирани като такива от ползвателите им. Тя подчета, че  от служба „Земеделие” в Самоков е била направена разяснителна кампания относно крайните срокове за чертане, която е включвала посещения на служители от Земеделието в Самоков из селата, с цел разясняване на наредбите. Среща с животновъди е имало и в Говедарци, но на нея, според думите на директора на областната служба, по – голямата част от животновъдите не са се явили и са изпуснали крайните сроковете.  Независимо от това, изтъкна Христина Стойкова, сроковете са били удължени, за да може всеки животновъд да очертае мястото на картата.

Страстите се разгоряха , тъй като до седмица се очаква да влезе в сила правилото, че животновъди с регистрирани животни в Общинската служба по земеделие, ще могат да кандидатстват пред кмета на общината за пасища, които да им бъдат дадени без обявяване на конкурс.

Протестиращите са категорични, че няма да разпишат изготвената карта на пасищата в землището на село Говедарци и тяхното разпределение, и настояват в системата за ползване и подпомагане на площи да могат да се регистрират единствено животновъди.