СамокоВест

Прокуратурата и полицията на Самоков отказаха да разследват „Незаконното енерго”

Споделете ни в

krajba tok stulbПрокуратурата и полицията в Самоков си направиха отвод от разследването на „Незаконното енерго” в ромската махала. Това заяви в сутрешния блок на Нова телевизия разследващият журналист Марин Николов. Мотивите на отговорните институции били, че техни служители са свързани с обекти на разследването. На това основание те не можели да гарантират безпристрастност в своята работа.

На пръв поглед в позицията на Районна прокуратура и на РУП Самоков има позитивно послание, както отбеляза водещият Виктор Николаев. Въпросът обаче е защо чак сега са се сетили, че е налице свързаност. Първият материал на предаването „Разследване” за незаконното енерго, което разбуни духовете, беше излъчен преди 9 месеца. Тогава местните правоохраняващи институции уж се ангажираха със следствието по случая. Да не говорим, че кражбите на ток в циганските махали в Самоков датират от преди близо 20 години. За престъплението нееднократно са сигнализирали и някои общински медии. Още през 2010 г. вестник „Любословие” публикува поредица от материали по темата, с настояване Районна прокуратура Самоков да се самосезира и да разследва криминалната електрическа мрежа и масовите кражби на ток в 7-ми квартал и в незаконната циганска махала в подножието на Ридо. В материалите изрично се посочваше личното участие на бившия кмет Ангел Николов, Бог да се смили над душата му и на бившия шеф на електроразпределителното предприятие Ивайло Доброджански в изграждането на незаконното захранване. Очаквано, публикациите останаха глас в пустиня.

От представените в „Здравей България” кадри, като анонс на предстоящия епизод на „Разследване”, който, както се разбра, ще бъде излъчен на 9 март 2014 година (неделя), стана ясно, че циганите продължават да крадат ток и нищо не се е променило. Под обществената принуда, ръководството на ЧЕЗ България от немай къде уволни шефа на самоковското предприятие Добруджански, но не промени политиката си на толериране на незаконното електрозахранване на ромските махали. Както екипът на СамокоВест многократно е отстоявал, електроразпределителните дружества нямат интерес да разкрият законни, самостоятелни партиди на ромите. Всеизвестно е, че циганите масово не плащат нито ток, нито вода. Ако имат индивидуални партиди, отчетените и неплатени разходи ще останат в загуба на дружествата. Обаче включен в графта „признати разходи от загуби”, откраднатият цигански ток се покрива от редовните абонати и платци на електроразпределителните предприятия. Така че, от страна на ЧЕЗ не може да се очаква да промени политиката си. Защо обаче компетентните държавни органи играят по същата свирка? От обяснението на Марин Николов стана ясно, че служители на полицията и прокуратурата са свързани с обекти на следствието, заради което посочените институции са се отказали от разследването. И това не е от вчера. Да не говорим за интересите на партийните централи. Циганската общност винаги е била основният избирателен контингент на БСП, бивша БКП. Независимо от бурлеската, която партията столетница, известна с демагогията си, разигра при последните парламентарни избори управлението им се дължи точно на ромските гласове. Било през ДПС, било през БСП, което в крайна сметка си е едно и също, само циганите бетонират продължаващото вече четвърт век след така наречените демократични промени несменяемо комунистическо господство. Докато добросъвестните граждани на тази държава продължават безропотно да влачат хомота статуквото остава. Така че, ако някой си въобразява, че при това управление на държавата и на общината, все от мастити представители на БСП, кражбите на ток в ромските махали ще спрат – жестоко се лъже. Ако все още има наивници, които се надяват, че вече няма да плащат и циганския ток, крайно време е да се узнат у памет и да проумеят. Връзките между институции, партии, олигарси, цигански босове и сие тунеядци са така оплетени и овързани, че мрежата от незаконни кабели в циганската махала на Самоков вода ще им носи. Така че, основният въпрос не е какво ще направят полицията, прокуратурата, общинската управа, ЧЕЗ и т.н. за да се сложи край на беззаконията. Види се – нищо. Основният въпрос е  българските граждани имат ли осъзнатостта  и волята да разплетат и прекъснат престъпните връзки  или не. Защото не го ли сторят те няма кой друг да го стори. Нашата съдба е в нашите ръце!

One thought on “Прокуратурата и полицията на Самоков отказаха да разследват „Незаконното енерго”

  1. С демокрацията е свършено, когато започнете да отнемате от хората, които искат да работят, за да го давате на тези, които не искат да работят.

    Повечето хора са склонни да страдат повече отколкото да се борят. В това се състои причината за страданието.

    Томас Джеферсън

Comments are closed.