СамокоВест

Продажни общинари се готвят да задръстят Самоков с павилиони за цигари

Споделете ни в

Общински съвет Самоков подготвя решение за отдаване под наем на 23 поземлени имота за поставяне на павилиони за продажба на цигари. Докато в цивилизованите държави се предприемат активни законодателни и фактически действия за ограничаване на тютюнопушенето, нашенските величия планират да превърнат общината в рай за пушачите. Все повече авторитетни международни изследователски, медицински и политически институции потвърждават канцерогенността и високото равнище на токсичност на тютюневия дим. В тази връзка Европейският съюз подготви Зелена книга „Към Европа без тютюнев дим: политически опции на ниво Европейски съюз”. Документът е резултат от многогодишните усилия на учени, еколози, лекари, педагози, политици и общественици да се преборят за намаляване и дори изчезване на вредния навик. Здравето на гражданите е в центъра на внимание на европейските политици, но родните политикани мислят само от къде ще падне келепир и не ги е грижа, че досущ мязат на Алекоконстантиновия герой Бай Ганьо, защото век и половина по-късно нищо старо на са забравили и нищо ново не са научили.

Всъщност предложението бе направено още на ноемврийското заседание на общинския съвет по докладна записка на кмета Владимир Георгиев. Тогава то не се прие, тъй като не събра необходимия брой гласове – 9 въздържали се от общо 23-ма присъстващи общински съветници. Този път в отговор на постъпилото инвестиционно предложение вх.№ 26-00-779/04.12.2012 г. на „БУЛГАРТАБАК-ТРЕЙДИНГ” АД, постоянната комисия по „Законност, обществен ред и общинска собственост” излиза със следния проект за решение : „Общински съвет Самоков допълва приетата с Решение № 81/26.01.2012 г. Програма за управление и разпореждане с имоти общинска собственост през 2012 г., като изменя т.2.1.2, както следва:“ Изброени са общо 22 поземлени имоти, общинска собственост, основно в централна градска част.

Брилянтен ход! Включването на имотите в програмата е първата крачка в отдаването им под наем. Така поетапно, естествено и по килиферски избраниците ни се готвят да продадат интересите на самоковските граждани. Следвайки процедурата съветниците се надяват решението им да мине незабелязано – без възражения и протести от страна на ощетените. Но главната им цел всъщност е да си вдигнат «подкупната» цена. При всеки етап „БУЛГАРТАБАК-ТРЕЙДИНГ” АД трябва да се бръкне все по-дълбоко, за да си осигури необходимото мнозинство. А разплащателните възможности на тютюневия гигант всъщност не са тайна за никого. В крайна сметка предстоящото заседание на общинския съвет ще бъде тест за това кой от „скъпите” ни общински съветници и на каква цена се е продал. В случай че, удовлетворят искането на „БУЛГАРТАБАК-ТРЕЙДИНГ” АД и окичат предколедно и дългосрочно града с павилиони за цигари, на първа място общинарите ще застрашат здравето на гражданите. Под угрозата попадат преди всичко подрастващите и младите хора, предлагайки им се цигари на всеки ъгъл. Няма спор, че грижата за здравето на гражданите следва да е основен приоритет на всяко управление. Не е без значение обаче, че с решението си избраниците ни ще съсипят и бизнеса на дребните самоковски търговци. На заседанието на общинския съвет през месец ноември, като голям плюс в инвестиционното предложение на „БУЛГАРТАБАК-ТРЕЙДИНГ” АД бе изтъкнато обстоятелството, че ще бъдат разкрити 23 нови работни места. Само че, в повечето случаи самоковските търговци издържат с дейността си цялата фамилия. Обикновено в бизнеса на едноличния търговец е ангажирано цялото семейство. При фалита на всеки един от тях, срещу едно ново работно място, открито от тютюневия монополист, на борсата отиват 4-5 души безработни самоковски граждани.

Така че, утрешното заседание на общинския съвет ще покаже по безспорен начин какви управници сме си избрали преди една година. Такива, които мислят преди всичко за здравето на гражданите и за интересите на избирателите си, или такива, за които личната изгода е над-всичко! Добре би било електоратът целокупно да се включи в преброяването на дивите зайци, за да може при следващите местни избори да направи информиран и цивилизационен избор. Ако ли не – да се сърди на себе си!