СамокоВест

Провокиран отговор по темата „Кой гласува заменките на бат‘ Сали?”

Споделете ни в

Aleksandar Metodiev Sali 2Завършекът на вчерашното заседание на Общински съвет Самоков премина под знака на прочувственото слово на председателя му Силвия Стойчева. В няколко минутната импровизирана реч тя изтъкна колко прозрачна и открита е работата на местната власт. В същото време, според Силвия Стойчева, някои медии разпространяват злостни и неверни твърдения за решенията на общинските съветници. Председателят на ОС не назова за кои медии иде реч, но обясни, че в публикацията за заменките на бат‘ Сали са посочени общински съветници, които не са присъствали на заседанието, когато е взето въпросното решение. Според Стойчева, в списъка на съветници пък има такива, които не са били членове на общинския съвет.

В отговор екипът на СамокоВест отправя гореща молба към председател Стойчева внимателно да прочете статията ни от 24 януари 2014 година под надслов: „Ела и виж! Кой гласува заменките на бат‘ Сали?”. В публикацията коректно е посочено, че това е „пълният списък на членовете на Общински съвет-Самоков за мандат 2003-2007 година.” Написано е също така, че „от присъстващите на заседанието 24 наши избраници 23-ма са гласували „за”, а един е проявил „висока гражданска отговорност и морал”, като е гласувал „въздържал се”.

Не смятаме, че поради отсъствието на някои общински съветници от заседанието, има неточност в моралната ни оценка за актовете и действията им. Напротив! Дълбокото ни убеждение е, че отсъствието от заседания на общинския съвет е бягане от отговорност. Особено когато решенията на съвета са от голям обществен интерес. С липсата си съветниците, които не са гласували решението, в същата степен са предали интересите на гражданите на общината, с чийто избор са овластени да управляват, опазват и се разпореждат с общинската собственост.

А начинът, по който Александър Методиев – Сали, по това време общински съветник, се сдоби с апетитен общински имот в самия център на Самоков безспорно е от ОГРОМЕН ОБЩЕСТВЕН ИНТЕРЕС. Съгласно решението на съветниците,  бат‘ Сали гушна имота по силата на заменка на „поземлен имот частна общинска собственост целият в размер на 2 296 квадратни метра при цена от 96 432 лева срещу поземлен имот ливада 7-ма категория, с площ от 3290 кв. м. в местността „Гастилаг” на село Марица при цена 92 120 лева.”. Или както написахме в публикацията – „Дай Боже всекиму!” Само, дето в Самоковска община такива благини получават единствено представителите на властта и техните приближени. И за това носят отговорност както присъствалите на заседанието, така и отсъствалите, които не само не са оспорили скандалния акт, но не са предприели и никакви действия за проверката му от страна на компетентните органи и евентуалната му отмяна. С тази констатация отговаряме и на въпроса на председателя на Общински съвет Самоков Силвия Стойчева защо проблемът се повдига след близо 7 години. Като я уверяваме, че ще продължим да огласяваме нарушенията на властимащите, независимо от отминалото време и без оглед на давност.

5 thoughts on “Провокиран отговор по темата „Кой гласува заменките на бат‘ Сали?”

  1. Гласуването е било поименно – ясно е кой съветник, каква съвест е проявил. Ама поне е стоял с името си. А заместник кметът Христо Ярловски, защо е подписал заповедта вместо кмета и защо се е скрил зад името на Николов, когато я е подписал, защото този подпис е на Ярловски.

  2. Неправилно се замесва сайта „Самоковест“ в историята за заменката. Идеята да се посочат имената на гласувалите съветници е лично моя. Аз намерих имената във вестник „Приятел“ и направих извинение към неприсъствалите на гласуването.По причини от личен характер (познанство с някои от посочените в списъка) наруших принципа си да си пиша името и да бъда анонимен, и тъй като много хора с които съм говорил по въпроса са били на същото мнение,материала излезе от името на „група граждани“. За съжаление в малкият ни град понякога имаме и такива скруполи. Това ни най малко не ме прави да се чувствувам виновен за някаква дезинформация, за желание да „омаскаря“ някого, просто съм възмутен до „дъното на душата си“ от тази постъпка! Уважаемата г-жа Силвия Стойчева да бъде така отзивчива и да посочи списъка на реално гласувалите! Не съм имал ни най малко желание да я оклеветя впредвид нейната номинация за Европарламента! Колкото до това защо чак сега се обаждаме – съвсем откровено ви казвам, че историята достигна до мен едва преди месец два, с излъчването на Нова тв. Отдавна съм спрял да гледам решенията на Общински съвет във вестник „Приятел“ ,защото ми омръзна да чета на коя циганка са отпуснали помощ от 100-150 лв! Ако г-жа Стойчева ме удостои с вниманието си, бих присъствал и на лична среща с нея, стига да ми посочи мотивите накарали съветниците да гласуват така единодушно предателската сделка. И пак се учудвам на наглостта на част от сегашните общ. съветници, които продължават да са в Община Самоков! Научих, че подписа вместо този на кмета е на уважаваният преди от мен г-н Ярловски! Нямам думи!

    1. Уважаеми „Редовен данъкоплатец“,
      Тък като в сайта „Самоковест“ няма предоставени телефони или електронни пощи за контакт се обръщам към Вас чрез този форум и използвам възможността да Ви кажа, че винаги съм на разположение, за да проведем исканата от Вас среща и да разрешим този казус и всички спекулации с имена, които произлязоха. Предоставям и телефона си, при проявено желание от Вас да уточним деня и часа на посещението Ви /както и на всеки друг желаещ/ – 0722/66606.
      За всички останали коментиращи искам да подчертая, че един конституиран общински съвет в течение на 4 години може да претърпи промени в състава си и точно по тази причина за да бъде коректно изнесена една информация трябва да се запознае пишещия със ситуацията към датата на дискутирания казус. Коституирания след приключване на местни избори 2003 ОбС претърпя промени и съждения от рода на „избягване на отговорност“ и др. подобни най-малко не са коректни. Естествено аз мога да коментирам личното си участие, ето защо разяснявам: На парламентарните избори през 2005 година аз бях избрана за народен представител от 26 МИР, по тази причина трябваше да напусна ОбС – Самоков, а не за да избягам от отговорност. Както обещах на сесията на ОбС материалите по случая и протоколите с поименното гласуване са на разположение в архивите на ОбС и всеки заинтересован може да дойде и да получи информация.

  3. Благодаря Ви за вниманието г-жо Стойчева, но мисля, че засега среща с Вас и уточняване на някакви имена няма да разреши казуса! Мотивите накарали съветниците само 2 месеца преди изборите да гласуват заменката, ще ги запазите за себе си, и мисля, че няма да ги споделите с мен! Не се съмнявам във Вашата почтеност, но от колегиалност и партийна пристрастност ще оставите всеки сам да преценява. Още повече по това време не сте били в Община Самоков. Наистина много искаме от Вас, но така се случи, че в момента Вие сте председател на общ. съвет и скандалната сделка получи гласност. Все пак се надявам, че дълбоко в себе си оценявате низостта на постъпката и я осъждате!

  4. „Христо Ковачки: измамник, укрил за 4 години данъци на обща стойност 16 000 000 лева.
    Само за периода 2007-2008 г. Ковачки е придобил чрез заменки общо 3000 дка в Рила. Сделките са свързани с проекта за ски зона „Искровете – Говедарци – Мальовица“. В замяна държавата получава 10 198 дка гори в Своге, изкупени на безценица по 150-200 лв. за декар.
    Предполагаем извършител е на незаконна строителна дейност на територията на връх Мусала. Същият планира да застрои района на Искровете и да го разпродаде като апартаменти, с което ще унищожи връх Мальовица. Фирмите зад които стои са „Ел Ем Импекс“ и „Надар 2006“. През 2008 г. в съучастие с шефа на ДАГ (бившо НУГ) Стефан Юруков е цапцаросал 3000 декара гори в Рила чрез заменки.
    Кратко описание на далаверата:
    През 2006 г. правителството „отложи“ приемането на Натура-зоната „Рила Буфер“, за да даде време на Георги Велчев, Кабус бин Саид, Братя Галеви и Христо Ковачки.
    По данни от Агенцията по вписванията и Картата на възстановената собственост от 2005 и 2008 г., през 2007 и 2008 г., точно в тази „отложена“ зона ДАГ е разпоредила създаването и предоставянето чрез замени на 3000 дка държавни горски имоти, предназначени за изграждането на ски писти, лифтове и хотелски комплекси в землището на село Говедарци и на границата на Национален парк Рила.
    През 2007 г. неговата фирма „Агролес“ е заменила около 4000 декара гори край град Мездра с 1200 декара земя около рилския връх Мальовица. Във връзка с тази заменка се водят дела от страна на Българския туристически съюз, който си иска хижата. Фирмата „Агролес“ обаче се оказва фантом – и липсва валиден адрес, на който да получи съдебна призовка.
    Проектът „Искровете–Говедарци–Мальовица” се разработва като Общ устройствен план (ОУП) от смесеното дружество „Надар 2006”, представлявано от фирмата „Ел Ем Импекс” на Христо Ковачки и Община Самоков. Фирмите, за които е установено, че са получили държавни гори в обхвата на проекта, са „Грейд 2004”, „Агросим” и „Ел Ем Импекс”. Справка в информационно-правните регистри сочи, че те са свързани с Христо Ковачки. Останалите имоти с формата на писти са заменени с неустановена до момента фирма.
    Чрез замени гореспоменатите фирми са придобили всички писти в курортен комплекс „Мальовица” и над с. Говедарци, включително терените под ски съоръженията на Български туристически съюз.
    Българската държава, нарушавайки чл. 87 от Договора за Европейския съюз, е предоставила на фирмите на Христо Ковачки горски имоти без търг и при явно незачитане на конкурентите условия на европейския пазар. Тези имоти съвпадат с проектираните в общия устройствен план ски-съоръжения и застроителни ядра. Средните пазарни цени на имотите в предвидени за застрояване територии в землището на с. Говедарци вървят по около 120 лв./кв.м по данни на брокери, но замените за Ковачки са извършени при средна цена до 5 лв./m2.“

    ЗАМЕНКИТЕ НА БАТ САЛИ СА ТРОХИЧКИ ПОД МАСАТА. ИНТЕРEСНО КАК ЖУРНАЛИСТИТЕ СТИГНАХА ДО ИЗВОДА ЧЕ БИЗНЕСА НА КОВАЧКИ ЗАПАДА , А НАЙ СПИСВАНАТА ТЕМА Е БАТ САЛИ. СЛЕД КАТО ПРОЧЕТОХ ЗА КОВАЧКИ , БАТ САЛИ МИ СТАНА СИМПАТИЧЕН.

Comments are closed.