СамокоВест

Присъдата на Янко Попов-Туцо падна от 17 на 10 години затвор

Споделете ни в

Варненският апелативен съд потвърди трите доживотни присъди без право на замяна на Петър Стоянов-Сумиста, Васил Костов-Кеца и Георги Вълев за две убийства, съобщи пресцентърът на съда. Тримата бяха признати за виновни за убийствата на търновския адвокат Петър Лупов и на шуменския бизнесмен Румен Рачев. Присъдата на Янко Попов-Туцо бе намалена от 17 на 10 години затвор, която той трябва да изтърпи при първоначален строг режим. Съдиите във Варна са оправдали Попов в частта, че е помагал с действия и с користна цел за убийството на Румен Рачев. Туцо ще трябва да плати 943 лв. разноски за експертизи заедно с другите подсъдими, както и 740 лв. разноски по делото.

С решението си апелативният съд във Варна отмени първоинстанционната присъда и оправдава Райчо Стойнев за това, че от началото на 2009 г. до неустановена дата на юни същата година е действал в съучастие като помагач с Петър Стоянов, Георги Вълев – подбудители, с Васил Костов – подбудител и помагач, с Янко Попов – помагач, и с Георги Трифонов, Владимир Филев – извършители, с цел да улесни Филев за умишленото убийство на Румен Рачев на 3 юли 2009 година. Филев не е подсъдим, защото е починал. Варненският съд отмени присъдата и в частта, с която Стойнев е осъден да заплати заедно с другите подсъдими обезщетение в размер общо на 650 хил. лв. за претърпените неимуществени вреди на наследниците на убития шуменски бизнесмен.

Присъдата на Варненския апелативен съд подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок пред Върховния касационен съд.

Процесът стана известен като делото срещу групата „Килърите“.
Групата е от шест членове и процесът срещу тях вече стигна веднъж до последната инстанция. Върховният касационен съд обаче върна делото. Процесът започна през 2011 година, а операцията по задържането на групата бе една от многото показни акции на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов.
Пред декември 2013 година Шуменският окръжен съд призна вината на Петър Стоянов-Сумиста, Васил Костов-Кеца, Янко Попов-Туцо, на бизнесмена от Търново Георги Вълев, на бившия полицай Петър Атмаджов и на хижаря Райчо Стойнев за убийствата на Борислав Георгиев – изпълнителен директор на „Атоменергоремонт“, на търновския адвокат Петър Лупов и на шуменския бизнесмен Румен Рачев.
Престъпната група бе осъдена също за палежи, взривове, побои, лихварство и за притежание на незаконни оръжия. Тогава първата инстанция постанови три доживотни присъди без право на замяна за Сумиста, Кеца и Георги Вълев. Другите членове на групата – Янко Попов, Райчо Стойнев и Петър Атмаджов получиха по-леки присъди.
В края на февруари 2014 г. Варненският апелативен съд отмени присъдата в частта за убийството на Борислав Георгиев и оправда подсъдимите за това деяние. Втората съдебна инстанция призна вината на Петър Стоянов, Васил Костов и Георги Вълев само за това, че са подпомагали с действия убийствата на Петър Лупов и на Румен Рачев, като им наложи доживотен затвор при специален режим в затвор от закрит тип. За същите деяния съдът намали присъдата на Янко Попов от 17 на 15 години затвор и на Райчо Стойнев, съден само за помагачество за убийството на Румен Рачев – от 15 на 7 години затвор.
След това през 2015 година Върховният касационен съд отмени присъдата в частта за убийствата на адвоката Петър Лупов и на бизнесмена Румен Рачев. Последва повторно разглеждане на делото от Варненския апелативен съд в 8 заседания, на които бяха разпитани 10 свидетели и едно вещо лице.