СамокоВест

Преференцията извади Ирена Коцева от Парламента, но вкара Радослав Стойчев

Споделете ни в
Ирена Коцева
Ирена Коцева

Окончателно – Самоков изпраща трима депутати в 43-то Народно събрание.
След преброяването на преференциите и отчитане избора на водачите на листи от кой избирателен район влизат, от бъдещия Парламент отпадна Ирена Коцева. Самоковката бе трета в листата на ПП ГЕРБ за Софийска област. Преференцията обаче изстреля д-р Петър Христов Беков от Ихтиман на втора позиция. Д-р Беков бе с щастливия №9 в листата на ГЕРБ, вписана в изборната бюлетина също под №9. Дали в случая става въпрос за „феномена 15/15” в Герберски вариант не се знае. Като се има предвид популярността на д-р Петър Беков в района, може да се допусне, че в голяма степен този избор е информиран и съзнателен. Самоковските избиратели също са дали предпочитанията си за своите представители от ГЕРБ, като са гласували съответно: за Валентин Милушев с 1120 гласа и за Ирена Коцева с 960 гласа. Но тази преференция не е достатъчна за други размествания в листата. След избора на водача Ивайло Московски да влезе от 26-ти МИР – Софийска област, Ирена Коцева остава четвърта. При тази позиция Коцева запазва добри шансове да се завърне в Народното събрание. В случай, че Ивайло Московски стане част от бъдещата държавна администрация самоковката отново ще заеме място на парламентарната банка.

radoslav stoychev
Радослав Стойчев

Преференцията обаче вкара друг самоковец в 43-то Народно събрание. Радослав Стойчев получи в областта 2105 гласа, което е 9,9 % (при необходими минимум 7 % за пренареждане на листата). Така досегашният заместник-кмет на Община Самоков се нареди на втора позиция в листата на БСП лява България. При два спечелени мандата Стойчев става депутат.
От Софийска област, както вече обявихме, коалицията на Николай Бареков с Христо Ковачки изпрати в парламента д-р Красимира Ковачка. Тя оглави листата на ББЦ-„Лидер” и влизането й в сградата, на която е изписан девизът „Съединението прави силата“, дори и при един спечелен мандат бе гарантирано.
Третият самоковец, който става част от върховния представителен орган на държавната власт, е Александър Методиев-Бат Сали. Той става депутат като водач на листата на ДПС от област Кюстендил. За ДПС са гласували само 864 избиратели, но след преразпределението на гласовете от чужбина партията на Доган-Местан получи мандат в региона. Въпреки протестите срещу подмяната на вота, които от дни наред тресат Кюстендил и Дупница, ЦИК обяви Бат Сали за редовно избран депутат в 43-то Народно събрание на България.

2 thoughts on “Преференцията извади Ирена Коцева от Парламента, но вкара Радослав Стойчев

  1. Съвременният български парламент е боклуджийска кофа на проваленото ни общество и нещастният ни град е „достойно“ представен там. Да ни е хаирлия, скъпи съграждани!

  2. Това същият Радослав Стойчев ли е, който е подписал 2007 г. като общински съветник мафиотската сделка на бат Сали за заменката на 3 дка.,при което Община Самоков е ощетена с около 100 хил. лава? Ако е този човек, просто мястото му не е там! Заедно с бат Сали са една „стока“!

Comments are closed.