СамокоВест

Президентът Росен Плевнелиев бе посрещнат от кралица Елизабет II

Споделете ни в

Plevneliev ElizabetaБъкингамският дворец отвори врати за президента Росен Плевнелиев. Държавният ни глава бе приет от Нейно Величество Елизабет Втора – кралица на Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия. Аудиенцията се състоя в Бъкингамския дворец в Лондон, където българският държавен глава беше приет с почести. Това е вторият български държавен глава, приет от кралицата, след аудиенцията на президентът Петър Стоянов през 2001 г.

След срещата Плевнелиев каза, че кралицата е била изключително добронамерена към България. Президентът официално е поканил Нейно Величество да посети страната ни. Елизабет Втора получи специален подарък – ръчно изработена покривка, бродирана в духа на народните традиции.

Президентът определи срещата като изключително вдъхновяваща и зареждаща с позитивна енергия. „Разговорът ни мина по цялата тематика на българо-британските отношения, които никога не са били по-добри, но имат нови хоризонти за развитие. Минахме и през европейската тематика, разбира се, Украйна и Русия също, както и Югоизточна Европа – регионът, за който аз продължавам да се боря, регион, който има огромен потенциал. Кралицата беше изключително добронамерена към България.“, допълни Росен Плевнелиев.