СамокоВест

Председателят на ГИ „Справедливост” Иван Груйкин: Решенията на съдия Венета Марковска са в полза на актовете на правителството

Споделете ни в

Докато по официални данни Венета Марковска е в болница, съдийката председателства състав на Върховния административен съд. Съдия Марковска бе уличена в търговия с влияние и конфликт на интереси. Изборът й за член на Конституционния съд предизвика огромен скандал, който все още не е намерил решение. ЕК официално предупреди страната ни за възможен допълнителен мониторингов доклад. В деня на избора на Венета Марковска и Анастас Анастасов Европейската комисия заплаши да засили надзора си над българското правосъдие и вътрешни работи.

На 6 ноември, в периода в който според министър-председателя Бойко Борисов Венета Марковска е в болница, с решение номер 13857 председателстван от Марковска състав на Върховния административен съд отхвърли жалба на ГИ „Справедливост” срещу 4-процентната такса за дела от материален интерес. Непосилно високата такса поставя непреодолима бариера пред българските граждани и фирми да търсят съдебна защита на своите материални интереси и фактически представлява отказ от правосъдие от страна на Българската държава. ГИ”Справедливост” спечели делото пред тричленен състав на Върховния административен съд.

Председателят на ГИ „Справедливост” Иван Груйкин коментира решението на съда пред телевизия СКАТ. Според него решението е скандално и може да се дължи на два фактора: липса на непредубеденост и някаква форма на зависимост или некомпетентност и инертност. То има много силен политически залог. Очевидно е, че пропорционалната такса затруднява до степен на невъзможност правото на съдебна защита на гражданите. Съдът в Страсбург има трайна практика, според която, за да не е прекомерна таксата, тя трябва да е между една средна пенсия и една средна заплата.

Недопустимо е съдия Марковска да се произнася с оглед на комплексната ситуация, в която се намира и която показва липса на безпристрастност. Съдебното решение е в полза на акта на правителството, което, от своя страна, е функция на парламентарното мнозинство, което избра Марковска за конституционен съдия. Нещата са свързани. ВАС е допълнение към политическата власт.