СамокоВест

Предприемат се нови спешни мерки срещу върховия корояд

Споделете ни в

Да бъдат мобилизирани всички звена и институции в ограничаване съхненето, причинено от корояди и фитопатогенни гъби. Това съобщиха от пресцентъра на Изпълнителна агенция по горите. В момента се работи активно, но за да бъде овладян проблемът се изискват общи усилия на всички заинтересовани страни, както и разбирането на обществеността. Това мнение обедини едни от най-видните учени лесовъди на проведена днес среща инициирана от зам.-министъра на МЗХГ, Атанас Добрев и ръководството на Изпълнителна агенция по горите. Поканените за участие представители на научните среди подкрепиха представените от ръководството на ИАГ нови спешни мерки за ограничаване нападенията от върхов корояд.

Проблемът засяга основно изкуствено създадените иглолистни гори и е предизвикан най-вече от залесяването им на по-ниска височина от естествения им ареал. Науката препоръчва единствено провеждането на санитарни и принудителни сечи като решение и изнасяне на заразената и повредена изсъхнала дървесина, смятат учени и експерти.

Мерките включват ускоряване на процеса на възлагане провеждането на санитарни и принудителни сечи, като и привличане на всички заинтересовани страни в процеса на борба срещу вредителя.

Необходимо е участието на всички собственици на гори, включително и частните в разрешаването на проблема. За целта предстои провеждането на уведомителни срещи с представители на местните власти, които да съдействат в уведомителния процес, включително и идентифицирането на частните собственици.

За съвместни действия на ИАГ и МОСВ във връзка с разрешаване на проблема със съхнещите гори, се разбраха двете институции на среща по-късно днес.