СамокоВест

Предложение за научно установяване на гроба и родното място на Паисий Хилендарски

Споделете ни в

paisi hilendaskiВ отворено писмо до кмета на Община Самоков и до председателя на общинския съвет, инж. Любомир Луков предлага радиовъглеродно датиране и ДНК-анализ за установяване гроба и родното място на Паисий Хилендарски. Публикуваме пълния текст на писмото. Уважаеми г-н кмет, уважаеми дами и господа,
Известно е, че съществуват много преки и косвени данни за това, че именно в самоковското с.Доспей е роден родоначалникът на българското НАЦИОНАЛНО ВЪЗРАЖДАНЕ и е починал в гр.Самоков. Няколко селища претендират да са негово родно място. Преди 2г. президентът обяви конкурс за установяване гроба на Паисий. Дойде времето да го спечели Самоков !
За да изясня за себе си дилемата, се запознах с писаното по въпроса от: Боян Пенев, М.Арнаудов, Н.Милев, Ив.Шишманов,Хр.Гандев, Йордан Иванов, Сборниците на БАН от кръгли годишнини-1912-1942г.1Известия на Историческото д-во в София-1922г. и след това,Бълг.истор.библиотека-1922г. и след това,Издания на Университетската библиотека за Паисий Хилендарски-от 1922г. насам, Известия на семинара по славянска филология-1922г., списание „Родина“ от 1922г. и др., Сборник народни умотворения-1892г., Историята на К.Иречек-изд.в Одеса 1878г. трудове на П.Ников,Библиотека „Бележити българи“-издание на М-вото но Нар.просвещение от 1929г.,М.Дринов, Иван Орманджиев,Б.Цонев,Ив.Иванов,Ѝ.Трифонов,В.Златарски,Ст.Аргиров,Хилендарската кондика от 03.07.1798г., Държ.военно издателство, Дарителската кондика на Рилския манастир,Е.Спространов,А.Стоилов,Иван Ненов,
Николай Овчаров,Б.Петрунова и др.
На тази база и с убеждението, че у самоковци има характер, жажда за знания и непреклонна интелигентна воля против всяко всяко робство и несправедливост, считам, че родното място и гробът на Великия Паисий най-вероятно са в Самоковска община. Писах го във в-к „Седмица“ -на 16.06.2004г.
Родното място вероятно е с.Доспей, а гробът-в старата гробница с прекрасна желязна ограда в източния двор на църквата „Свети Никола“ в Самоков.
Безспорно е и обстоятелството, че хората имат съзнателни и подсъзнателни действия и истинкти, точно както по-нисшите биологични видове.Това са чувството за самосъхранение, за временна миграция при нужда и за връщане в родното място, ако има възможност и условия за това. Достигайки определена възраст сьомгите, където и в океана да се намират, изминават хиляди километри и се връщат в родните си реки и потоци, където умират.Така е и със змиорките, които хвърлят хайвера си в Саргасово море, а новоизлюпените плуват хиляди километри и се установяват в реките, от които са дошли техните
родители. Щъркелите, лястовиците, пъдпъдъците и всички прелетни птици, дивите животни-в т.ч. елените и сърните,
ако поради непреодолима причина са напуснали родната си гора, задължително се връщат в нея, ако там има условия за живот.
Така е и с хората, примерите са безброй.За някои народи и етноси, най-страшното наказание е , ако не почиват в родния край.
Как може да се докаже, че Пасий Хилендарски е починал в Самоков и се е родил в с.Доспей ?
1/ Има специализирани лаборатории, които срещу минимално заплащане могат да направят радиовъглеродно датиране на всички кости, които се открият в посочения по-горе гроб в двора на църквата „Свети Никола“ в гр.Самоков,т.е.могат да установят съвсем точно-до година, тяхната възраст.
2/ Ако се установи, че има кости, поне приблизително съответстващи на възрастта на Паисий, на тях ще се направи ДНК-анализ-за сравненение с биологичен материал от живи наследници на Зографския род, за който има най-много предположения, че произхожда Паисий, както и от основните доспейски родове, а защо не и самоковски. А щом се установи, че находящи се в гроба кости, съвпадащи по възраст с Паисий, имат ДНК-съвпадение със Зографския род , това ще означава, че това са неговите кости и съответно, че родното му място е с.Доспей, където тогава е живял този род !
Вярно е, че в гроба вероятно има кости и на други представители на Зографския род, но те са живели много по-късно, което експертизата ще установи със 100 % сигурност.
Кой ще плати ексхумацията и експертизите ?
Отговор-ще се избият ! Може да се наложи да се организира търг и който го спечели, той да плати !
Като започнем от Васил Божков, Боян Радев, Националния исторически музей, банките-особено тези пред фалит и свършим със самоковските бизнесмени.
Е, ако никой не даде и цената е скромна, ще платя аз.
Добре е експертизата да бъде дублирана и в сериозна европейска лаборатория, като при положителен резултат не се съмнявам, че някои европейски научни кръгове ще дадат гласност на
научното откритие !
Допълнително ще изложа много мотивирано становище за това, кое е наложило след Ньойския договор завоя към Банско, като предполагаемо родно място на светеца.Най-общо казано, това е резултатът от катастрофата-загубата
на Одринско, Беломорието, Вардарска Македония, Покрайнините и Южна Добруджа, стотиците хиляди убити, над 1 млн. бежанци, стотици милиони репарации в злато и добитък, заселването на сърби и гърци в плодородните земи на Вардарско и Беломорието, разформированата армия, тоталната икономическа разруха, бандите разбойници по пътищата и във властта и т.н. България даже губи и 200-те километра брегова ивица на Бяло море между устията на Места и Марица,които е притежавала след Междусъюзническата война.Върху българите в окупираните територии започват
страшни зверства и издевателства, най-плодородните земи са предоставени на окупаторите-сърби и гърци.
При това положение патриотичните български правителства могат да противодействат само с думи.
И се раждат митът за Банско, като родно място на Паисий…

20.10.2014г.                                                  С УВАЖЕНИЕ: Инж.Любчо Луков