СамокоВест

Предколедно „ВиК“ ЕООД – София остави хиляди самоковци без вода

Споделете ни в

С някаква цинична повтаряемост „ВиК“ ЕООД – София оставя гражданите на община Самоков без вода в навечерието на големи християнски празници. И тази година живущите в квартал „Самоково“ не бяха пощадени. В дните преди рождество Христово, когато по традиция домакините правят основно почистване на жилищата, чешмите в квартала останаха сухи. От ранното утро на 22 декември водоснабдяването на стотици домакинства бе спряно без от страна на ВиК дружеството да има каквато и да било информация относно причината и времето на прекъсване. А само преди около две седмици част от блоковете в квартала отново бяха оставени на „сух режим“.

Обяснението, че водоснабдяването е спряно поради авария би било абсолютно несъстоятелно. Причината за честите аварии е амортизираната ВиК мрежа, а вината за състоянието й е изцяло на ВиК дружеството. При тази цена на ВиК услугите, предприятието в Самоков формира милиони печалба, като се има предвид, че почти на цялата територия на Самоковска община водата идва на самотек, без допълнителни разходи за помпи. В същото време не се прави нищо съществено за осъвременяване на ВиК системата в общината.

В новогодишната нощ на 2016 година липсата на вода в курорта Боровец развихри национален скандал. Работата на ВиК дружеството обаче с нищо не се подобри. Планират се някакви инвестиции за подобряване на мрежата в курорта евентуално от догодина и то за сметка на общинската хазна, сиреч отново от нашите джобове – от джобовете на ощетените.

А какво остава за самоковци? От умрял – писмо!

След като идеята за изцяло общинско ВиК дружество пропадна, самоковци са обречени вода да газят жадни да ходят докато свят светува.