СамокоВест

Предизборно – градинката пред халите ще ни струва половин милион лева!

Споделете ни в

centur samokov remontСлед последното заседание на Общинския съвет, в този му състав, парите за ремонт на градинката пред бившите хали набъбна с нови 150 000 лева. Така общият разход достигна невиждани висоти от почти половин милион измъчена българска пара. Според общинския съветник Бисерка Васева, при обсъждането на идеята за обновяване плочките и цветята в пространството е ставало реч за около 60 хиляди лева. Съветник Васева попита каква е причината разходът да нарасне близо 10 пъти.
Отговор от името на общинска администрация даде инж. Евелина Перфанова – директор дирекция ТСУ. Оказа се, че в крачка са се променяли параметрите на приетия от общинските съветници ремонт. Увеличена била площта, като са включени и част от паркингите. Изцяло била променена канализацията. Това пък от своя страна наложило промяна на циментовата замазка с бетонна настилка. Затова към сумата от 270 хиляди, на каквато стойност бе обявена обществената поръчка, общинският съвет е одобрил допълнително 60 хиляди лева и на последното си заседание гласува още 150 000.
Така и не стана ясно защо е намален обема на паркоместата, като в централната част на града те и преди бяха недостатъчни. Не бяха представени никакви разчети – видове работи, количествени сметки и цени, при този и без това ненужен ремонт. Още в самото му начало голяма част от гражданите го приемаха като излишно разточителство, а какво остава при тази цена.
Колосалният размер на разходите, многократно надхвърлящ всякакви норми, всъщност поражда съмнение, че истинската причина за начинанието са предстоящите местни избори. Поставя основателния въпрос как се движат паричните потоци? Към чии лични и партийни каси ще изтекат поне половината от парите. Публична тайна е, че при всяко обществено строителство у нас между 30 и 50% от средствата се отклоняват и се отчитат само по документи. Реалните финикийски знаци поемат към сметките на възложителите на поръчката и на изпълнителите на обекта. Не случайно обичайна практика е обществените поръчки да се печелят от свои, доверени хора.
Изборите по начало са скъпо удоволствие, а при разрастващата се ромска общност в общината на някои кандидат-управници ще им трябват пари, много пари.
Моделът – келнер, тройка кебапчета и 500 гласа…вече не минава.

One thought on “Предизборно – градинката пред халите ще ни струва половин милион лева!

  1. Миналата година „празника на града“ бе свързан със „сухия“ фонтан който преливаше. Тази година „празника“ продължава с градинката пред халите. Броя на партиите в местния парламент вдигна летвата на разходите. Защо да не празнуваме без разкопки и наводнения ? Да дадем и още нещо на света така да се каже. Българин е изобретил първия компютър. Общината да направи няколко електронни апарати подобни на банкомат , на които електоралната „нула“ да въвежда името на своя фаворит и ЕГН и съответно да получава кеш това което кандидатът дава. Така ще се премахнат посредниците, т.е. разходите, а градът следващата година ще празнува сух и чист.

Comments are closed.