СамокоВест

Предаването „История.BG“ – 5 години в ефира на БНТ1

Споделете ни в

„Онзи, който е забравил миналото,

ще е принуден да го преживее отново“

Джордж Сантаяна

„История.BG“ е формат, който промени историческия дебат, защото за първи път в телевизионен ефир наложи разговор за националната ни история, различна от клишетата, догмата и пропагандата, видяна през спорни и различни гледни точки, историята като пълнокръвен разказ.

„История.BG“, едно от емблематичните предавания на Българската национална телевизия, стартира през есента на 2012 година по идея на Севда Шишманова, програмен директор на БНТ1, като поредица от шест юбилейни издания, посветени на шест ярки събития от историята на България. Поради огромния зрителски интерес и оценката, с които българското общество посрещна и откликна на инициативата, „История.BG“ продължи като редовна рубрика на БНТ1 всеки понеделник от 21:00 часа.

„История.BG“ е едно от най-популярните, предпочитани и влиятелни телевизионни предавания в българския ефир. Предаване, което сложи мярка на патриотичната чувствителност и провокира интереса на най-широк кръг от българското общество към националното минало и съдба. Уникален проект, който се превърна в духовна кауза и мисия на обществената телевизия в изследването на българския живот и българската идентичност.

На 29 октомври се навършиха 5 години от началото на „История.BG“.

В годините проектът се разви като платформа за увлекателни дискусии на всички възможни нива и теми от българската хилядолетна и драматична история с водещите – Георги Ангелов, д-р Горан Благоев, д-р Андрей Захариев, Ирина Недева, Драгомир Симеонов и с участието на 196 забележителни български учени историци от цяла България – експерти в различните области на историческото познание, които в 155 издания около кръглата маса разказваха и дискутираха върху българското минало – от произхода на българите, през Великото преселение и заселване на Балканите, Средновековието, Игото, Освобождението, войните и Независимостта, до най-новата история на тоталитарната държава и времето на Прехода.

„История.BG“ предизвиква интерес и у младите с интерактивния си живот на страниците на Фейсбук и Туитър. Стабилните последователи на предаването са 30 000 души, а още десетки хиляди са „свободните” посетители, чиито мнения, въпроси и коментари се включват и експонират в ефир на екрана на БНТ1.