СамокоВест

Празник на книгите и четящите хора организира Общинската библиотека

Споделете ни в

Общинската библиотека за седма поредна година  организира за своите читатели незабравим априлски маратон – празник на книгите и четящите хора. На 2 април е роден вълшебникът Ханс Кристиан Андерсен. Той е един от най-обичаните разказвачи на приказки за всички времена. Рождената му дата е обявена за Международен ден на детската книга, а на 23 април светът отбелязва Международния ден на книгата и авторското право.

Самоковската библиотека излезе с инициатива тази година четенето да бъде посветено на 250 годишнината от написването на „История славянобългарска” и 290 годишнината от рождението на Паисий. 2012 година е обявена за година на Паисий, а самоковци имат основание да честват особено тържествено тези забележителни дати. Писателят Иван Ненов отдаде сърцето си и посвети години от живота си в изследване на живота и делото на първия будител на заспалия през вековете на безвремие български народ. Той събра неоспорими доказателства, че родното място на хилендарския монах е самоковското село Доспей. Преди няколко години излезе от печат книгата му „Истината за родното място на Паисий”, а на 4 април предстои представянето на втората му книга по темата – „Самоковският препис на “История славянобългарска” с участието на проф. д-р Надежда Драгова и доц. д-р Ивайло Христов.

Маратонът започна с предисловието на „История славянобългарска”. Началото в четеното сложиха кметът Владимир Георгиев и председателят на общинския съвет Ирена Коцева. Иван Ненов продължи с изчитането на следисловието на Паисиевата история. Последваха откъси от книгата на Димитър Талев за Паисий. Читатели представиха разказите на Фани Попова – Мутафова и на Надежда Драгова за хилендарския монах. Ученици от ПТГ „Вапцаров” и ПГ „Фотинов” също се включиха в четенето.

Общуването с книгите продължава с още много и интересни изяви.  Ученици ще преписват с перо и мастило откъси от „История славянобългарска”. Деца ще четат на деца и ще правят драматизации по любими приказки. Кафенетата ще станат четящи с разкази от книгата „Самоковски истории”. А любителите на изобразителното изкуство ще могат да напълнят очите си с багри и хубост от картините и иконите на Мария Ицова.