СамокоВест

Празникът на традиционните занаяти в Боровец приключи с кражба на символа на събитието – двуметрова лъжица на скулптора Павел Койчев

Споделете ни в

Истински празник на традиционните занаяти и много изненади, свързани с традициите на България, предложи на гостите си курорта Боровец в „Уикенда на занаятите и изкуствата”. От 19 до 21 юли гостите на комплекса бяха развличани с демонстрации на традиционни български занаяти, великолепни фолклорни изпълнения, театър на открито. Символ на събитието стана гигантска двуметрова лъжица, изработена от скулптора Павел Койчев специално за инициативата „Пазител на традициите”.  Майстори-занаятчии от цялата страна разкриха пред многобройните туристи тайните на плъстенето на вълна, направата на керамични съдове, изработката на фини дантели и бродерии. В работилниците на открито всеки можеше да опита сръчността си и да измайстори свой уникален спомен от чудните летни дни в Боровец. Участваха занаятчии от Национална занаятчийска камара, АРИЗ – 7 (Асоциация за развитие на изкуствата и занаяти), Работилница Седянка. Работилница Седянка пусна комплекти за бродерия с български шевици, които да върнат хубостта, богатството и многообразието на българската земя в домовете ни.  

Самоковските майстори бяха представени от Ани Йовева, и Валентина Добрева – клуб Ръкоделие, Славчо Змияров – ножове и старинни оръжия, Стефан Банчев -дърворезба, Стефан Дойчинов – картини, Бойко Павлов – икони върху камък и картини, Николай Георгиев – бъчвар. Сръчните пръсти на майсторките на дантели и везмо Ани Йовева и Валентина Добрева провокираха много от гостите на курорта да опитат уменията си в този изящен, но и труден занаят. Дърворезбите на Стефан Банчев връщаха спомени за красотата на старата българска къща. Клиенти му станаха бившият премиер Симеон Сакскобурггодски и съпругата му Маргарита, които си купиха богато резбована дървена рамка. Мъжете дълго се задържаха пред експонатите на Славчо Змияров и на Николай Георгиев. Мнозина опитваха остротата на чудните ножове и старинни оръжия на Змияров, а не по малко предвкусваха лютата ракия и руйното вино, искрящи и кипящи в бъчвите на Георгиев. Боровец предложи на гостите си не само насладата от топлите летни дни – слънцето и багрите на планината бяха събрани и в картините на Стефан Дойчинов. Те грееха и в творбите на Бойко Павлов – живописецът и иконописец привлече много от посетителите с изяществото на светите образи, уникалността на иконите върху камък и богатия колорит на картините си.

Концертът на обичания фолклорен изпълнител Николай Славеев в съботната вечер разигра много сърца и накара десетки да припяват на певеца. В уикенда на занаятите и изкуствата се надпяваха  и надиграваха самодейни фолклорни състави от цялата страна. Не бяха забравени и любителите на театъра. Младежката театрална студия към Читалище – паметник “Отец Паисий”, Самоков представи „Сводници” от Иво Сиромахов. Постановка на открито върна зрителите към зората на театъра, когато 2500 години пр.н.е. в Египет религиозните пиеси, свързани с Озирис и Изида са се разигравали всяка година по време на празненства и фестивали.

Празникът обаче беше помрачен от кражбата на скулптурата на Павел Койчев – двуметрова лъжица, станала символ на събитието. Ефектната гигантска лъжица, направена специално за кампанията, изчезна безследно през нощта на събота срещу неделя. Статуята бе непокътната в първите дни и бе една от атракциите за гостите на празника. Лъжицата, символизираща благополучието, е гостувала на десетки места из България по време на фестивала „Пъстра трапеза” и различни инициативи, свързани с „Пазител на традициите”. Но по време на „Уикенда на занаятите и изкуствата” в Боровец, дни, призвани да разкрият родолюбието и морала на българите,  скулптурата беше открадната, което хвърли тежка сянка върху събитието. За кражбата са сигнализирани РУП Самоков и полицейския участък в Боровец. До момента няма данни по разкриване на престъплението.