СамокоВест

Правосъдие по български! Софийски апелативен прокурор до Бойко Хаджийски: Твърденията ви са верни, но оставям жалбата ви без уважение.

Споделете ни в

delo sud prisudiСофийска апелативна прокуратура излезе с постановление от 28.05.2015 година по повод жалбата на Бойко Хаджийски, в която се посочва, че изготвеният доклад за Оценка за въздействие на околната среда за изграждане на Регионално депо за отпадъци в непосредствена близост до град Самоков и село Драгушиново представлява документ с невярно съдържание. Като основен аргумент за невярното съдържание е посочено, че в Доклада като най-близък до площадката воден обект е посочена река Палакария, а не река Искър.
В постановлението е изтъкнато „документално се установява, по безспорен начин, че площадката на Депото за отпадъци е на десния бряг на река Искър, а река Палакария е ляв приток на река Искър и няма как река Палакария да е по-близко от река Искър. Тоест това, което твърди Хаджийски в изложенията си е фактологически вярно. Очевидно, че в Доклада е допусната неточност, вписано е неистинско по същество обстоятелство.”
В същото време прокурор Д. Арабаджиев оставя без уважение жалбата на Бойко Хаджийски. Мотивите му са, „че няма данни за умишлено и създадено с цел да се удостоверят неверни обстоятелства със съществено правно значение, невярно документиране.”
Демек, това че Депото за отпадъци се строи в непосредствена близост до река Искър – един от основните водоизточници на столицата на България, не е от съществено значение. Заключенията на прокурор Арабаджиев сериозно кореспондират с един стар анекдот.
Във вестник „Работническо дело” излиза обява: „Прожектират шведски сексуален филм „Баба дала на войника”. Стотици се юрнали да го гледат. На другия ден от редакцията уточнили: „ Допуснали сме няколко несъществени грешки – Филмът не е шведски, а съветски; не е сексуален, а социален и не е „Баба дала на войника”, а „Балада за войника”.
Види се и тогава, и сега „неверните обстоятелства” не са „със съществено значение”. Разликата е в активната гражданска позиция днес. На основание Постановлението, Бойко Хаджийски е изпратил писма до Главна прокуратура и до Министерството на околната среда и водите с искане за спиране на строежа и изготвяне на нов доклад за Оценка за въздействие на околната среда.

One thought on “Правосъдие по български! Софийски апелативен прокурор до Бойко Хаджийски: Твърденията ви са верни, но оставям жалбата ви без уважение.

  1. Като се замисли човек, защо именно река Палакария е посочена в доклада? Това ме навежда на мисълта за много близки отношения на екпертите и хората от Белчинските сараи! Ходено е многократно там на софри и спа процедури, а известна е близката връзка на тези хора с няколко вече мандата на Община Самоков! Та нищо чудно в резултатите от „експертната“ оценка!

Comments are closed.