СамокоВест

Почистването на боклука и снега в общината отново в ръцете на БКС за още 5 години

Споделете ни в

Приключи процедурата по обществената поръчка за сметосъбиране и снегопочистване в община Самоков. И този път победител е неизменният печеливш „Бекастрой”АД.Другият претендент консорциум „Евроимпекс“ отпадна заради недобра техническа обезпеченост.

Дейностите по поръчката включват сметосъбиране и сметоизвозване, поддържане чистотата на териториите за обществено ползване, зимно поддържане и снегопочистване общинската пътна мрежа в общината и уличната мрежа на населените места – град Самоков, к.к.Боровец и селата, поддържане и стопанисване на депо за битови отпадъци в м-т Катранджия, ликвидиране на микросметища на територията на община Самоков. Една доста амбициозна и напрегната програма. Въпросът е доколко добро ще е изпълнението. Прави впечатление, че в задълженията на БКС влиза и поддържане и стопанисване на Депо за битови отпадъци в местността Катранджия. Това до голяма степен напомня на поговорката рибата още в морето – той тиганя слага. Явно  се има предвид, че тъй като срокът на поръчката е 5 години до края на 2018 г. новото Депо ще бъде изградено. Но би било коректно поръчката в тази й част да се проведе едва след като проблемите около изграждането му се разрешат и то вече е факт. Още повече като се знае с какви темпове се работи у нас, а и продължават да се водят съдебни спорове срещу така определената площадка и направената оценка за въздействие върху околната среда.

Общата стойност за изпълнение на поръчката е 7 500 000  лева без ДДС при годишна стойност – до 1 500 000 лева.

Фирма БКС се облажи с колосалната сума от 9 000 000 лева барабар с ДДС-то, независимо от скандалните си действия и участия през изтеклия петгодишен период на предходната обществена поръчка. Облажи се въпреки криминалния добив на инертни материали в местността Рашид бегов чифлик. Въпреки тоновете битови отпадъци, с които камионите на дружеството запълваха огромните ями останали след добива на баластра, предизвиквайки истинска екологична катастрофа. Случаят стана достояние на цяла България, че и на света в репортажа „Чиста вода” на btv. БКС спечели обществената поръчка за 9 милиона измъчени български левове, независимо от многобройните диви сметища, които ограждат Самоков от всички посоки. А в останалите населени места, край всички села до едно, бунищата комай вече са по-големи от обработваемите площи. БКС отново е печелившия играч, независимо че в задълженията на фирмата и при изтеклата обществена поръчка влизаше измиването на улиците, а в Самоков това не се случи и в навечерието на Великден, когато по традиция всички градове и села се почистват основно.

СамокоВест в редица свои материали е извадила на светло нарушенията на дружеството и персонално на шефа му Емил Кривошиев-Кремвишо, но за местната управа БКС си остава фаворит за поне половината обществени поръчка в общината. За втората половина е абониран другият любимец на родните ни властници – „Главболгарстрой” на Симеон Пешов.

Види се в критериите за обществени поръчки в община Самоков моралната „обезпеченост“ на кандидатите не е на мода. А ако и това не е част от задкулисието, за което Европа ни направи дармадан за пореден път, здраве му кажи!

2 thoughts on “Почистването на боклука и снега в общината отново в ръцете на БКС за още 5 години

  1. Това за „моралната“ обезпеченост така липсваща на БКС, е по важно от всякаква техническа обезпеченост! Ако е друга фирма може да се изисква повече,докато сега всичко е оставено на „самотек“. Тези хора неведнъж вече са доказали, че единственото което ги интересува са да вземат парите ни, да свършат „криво ляво“работата, и да прикрият следите от незаконната си противообществена дейност! Сметището под циганската махала образувало се с тяхна помощ беше „успешно“ погребано и прикрито срещу 180 хил. лева общински пари! Оголените от тях и други като тях прагове на р.Искър продължават да се рушат, и сега се оказа, че няма пари за възстановяването им. Ако Община Самоков ги финансира, ще се „изпотрепят“ за да вземат поръчката! Това е то истинското „перпетум мобиле“, за което бях споменал пред Венелин Петков в едно негово предаване!

  2. Вчера видях във в-к „Седмица“ бюджета на Община Самоков за 2014 г. В т.1.1.2.3.2 пише: „Трансфер за зимно поддържане и снегопочистване в размер на 133 400лв.“ В т.1.1.2.4.1 „За изграждане и основен ремонт на общински пътища в размер на 258 100лв.“ И това само за 2014 година. Възникна съвсем естествено въпроса – след като тази година нямаше сняг и не са имали и един работен ден машините за снегопочистване, защо пак се дават толкова средства за следващата година? Разбирам, че е имало подготовка на машините за почистване, евентуално закупуване на пясък и луга, но всичко това си стои непокътнато и чака следващата зима. Разбрах, че в София парите от икономия при снегопочистването се прехвърлят към разходите за ремонт и поддръжка на пътищата. Но тук има точка където се дават такива пари в размер на 258 100лв! Чул съм и другият по логичен и честен начин – плаща се за снегопочистване след свършена работа. Не знам какви са клаузите при договора за 5 години, но както е тръгнало може поне 2 зими в този петгодишен период да няма нужда от снегопочистване! Значи ли това, че ще даваме пари без те да се използват по предназначение и да „потъват“ някъде? Съжалявам, че не бях на общественото обсъждане на бюджета на 28.11.2013г, но това са такива „очебийни“ неща, че не вярвам да са останали във „въздуха“. Но от друга страна към тази дата все още не се знаеше ще има ли зима или не. Ако не получа отговор на страниците на сайта, ще помоля отговорните хора в общината, да ми разяснят нещата в някой от местните вестници.

Comments are closed.