СамокоВест

Почина Българският патриарх Максим – погребението в Троянския манастир

Споделете ни в

Българският патриарх Максим почина тази нощ между 3 и 4 часа на 98 години. Той бе настанен в правителствена болница „Лозенец“ в столицата. Патриарх Максим е роден на 29 октомври 1914 г. в село Орешак, Троянско, с гражданското име Марин Найденов Минков. Завършил е Софийската духовна семинария през 1935 г. През 1938  г. постъпва в Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. През декември 1941 г. в параклиса на Богословския факултет става монах с името Максим. На 4 юли 1971 г. е избран от Светия синод за патриарх на БПЦ с 98 гласа „за“ от 101 гласували. Според устава на БПЦ патриархът е едновременно и Софийски митрополит. За 90-ия рожден ден на патриарх Максим през 2004 г. президентът Георги Първанов му връчи орден „Стара планина“ – първа степен. Отличието беше присъдено за големите му заслуги в духовния живот на българския народ, за мъдрото управление на делата на БПЦ и за 90 години от рождението му.

В петък патриархът на Българската православна църква Максим ще бъде погребан в Троянския манастир. Това съобщи директорът на Дирекцията по вероизповеданията Емил Велинов. Предстои в четвъртък в столичния храм „Света Неделя” да бъде отслужена панихида, на която ще бъде докарано тялото на патриарха. В петък ще се отслужи официалната литургия в храм-паметник „Свети Александър Невски” от 09.00 часа. От 10.30 часа ще започне опелото, на което ще могат да присъстват и граждани, които искат да изразят последна почит към патриарх Максим. Непосредствено след опелото в храм-паметник „Св. Александър Невски” тялото на патриарх Максим ще бъде пренесено в Троянския манастир, където ще се извърши погребението, каза още Велинов. По думите му евентуално ден на национален траур може да бъде обявен в петък, когато е и денят на погребението, но това ще стане с решение на Министерски съвет.

Пловдивският митрополит Николай ще поеме ръководството и на Софийската митрополия след кончината на патриарх Максим според информационна агенция „КРОСС”. Решението е на Светия синод и е от последния час. Предвижда се 43-годишният Пловдивски митрополит да се погрижи и за погребението на Негово Светейшество, патриархът.

До седмица Синодът трябва да избере наместник, който да го управлява. Изборът на нов български патриарх е предвиден за март 2013 г.

One thought on “Почина Българският патриарх Максим – погребението в Троянския манастир

  1. Бог да прости милиционерът Максим.

Comments are closed.