СамокоВест

Последната минута тази нощ – с 1 секунда по-дълга. Ще се побъркат ли компютърните системи?

Споделете ни в

time chasovnik sekundaПоследната минута на юни 2015 ще продължи 61 секунди. Това се случва заради неправилното въртене на Земята, което не е пропорционално с атомните часовници. Независимо от несходството, процедурата за прибавяне на една допълнителна секунда за изравняване на двете времеви скали – на природата и на технологията – е обект на критики.
Във всички страни по света в нощта на 30 юни срещу 1 юли в „универсално координирано време“ – UTC (често наричано „по Гринуич“ – Greenwich Mean Time или GMT), минутата между 23:59 и 00:00 ще се забави с една секунда повече от нормалното. В различните страни тази секунда се вмъква в различен час.
За обикновените хора разлика няма.
Тревогите са, че тази хронологична приумица ще обърка компютърните системи.
За последен път такава допълнителна секунда е била добавена през уикенда на 2012 г. Тогава компютърната система на австралийската авиокомпания Qantas се срина и 400 полета бяха отложени.
Сега за пръв път от 1997 г. насам допълнителната секунда се добавя в работен ден, докато финансовите пазари работят с пълна пара. А през последните две десетилетия търговията стана много по-зависима от компютрите.
В действителност, извънредната секунда едва ли ще нанесе особени щети. Това отчасти се дължи на факта, че много борси решиха да спрат или отложат търговията, когато моментът настъпи. NASDAQ, американската фондова борса, ще затвори половин час по-рано. Други ще останат отворени, но изкуствено ще забавят секундата в едната или другата посока, което означава, че няма да има объркващото „23:59:60“. Бразилската борси си нагласи часовниците на 28 юни, неделя, докато беше затворена.
Повечето притеснения са съсредоточени около високочестотната търговия. Тези сделки са въпрос на милисекунди, поради което бомбардирането на компютрите със секунда може да доведе до сериозни проблеми. Но, както разясни Питър Уибърли от Националната физическа лаборатория във Великобритания, високочестотната търговия е по-малко податлива на проблеми в сравнение с останалите, тъй като този тип сделки се обработват в последователност, а не според часовото време.
Така че – особени катаклизми не се очакват.
И все пак вмъкването на допълнителна секунда не се харесва на всички. Някои страни като САЩ, Франция и др., биха желали да го премахнат, преценявайки го като ненужно усложнение, и да се осланят само на атомните часовници, докато други, главно Великобритания, настояват за запазването му.
През ноември в Женева ще има съвещание, организирано в рамките на Международния съюз за телекомуникации. Ще се обсъжда на научно равнище запазването или отказа от тази процедура. Ако допълнителната секунда бъде премахната, универсалното координирано време вече няма да е свързано с ротацията на Земята.