СамокоВест

Паметникът на Константин Фотинов, поръчан от кмета в нарушение на закона, вече е монтиран

Споделете ни в

pametnik konstantin fotinovПаметникът на Константин Фотинов, чиято изработка кметът Владимир Георгиев възложи в нарушение на закона, вече е монтиран.
В публикацията на СамокоВест „Кметът Владимир Георгиев възложи изработката на паметник на Константин Фотинов в нарушение на закона” от 21 март 2015 година, сме посочили правните норми, които градоначалникът прегази, като луда крава теле. В статията изрично е указано, че законът изисква възлагането на услуги на стойност от 20 000 до 66 000 лв., без да се провеждат процедурите по Закона за обществените поръчки, да става с публична покана. Поканата се публикува на Портала за обществени поръчки на Агенция по обществени поръчки. Съгласно нормативните изисквания „В деня на публикуването възложителят изпраща съобщение за поканата до средствата за масово осведомяване”.
Както изтъкнахме в статията, към 21 март 2015 година – „Публична покана от Община Самоков за изработване паметник на Константин Фотинов на Портала за обществени поръчки на АОП – няма!
Не намерихме и съобщение в медиите.
Едва след публикацията ни, в Регистъра на Агенция по обществени поръчки се появи информация за договаряне без обявление по ЗОП на „Изработване на скулптурна композиция – паметник на Константин Фотинов за град Самоков”, съгласно изискванията на Възложителя на обща стойност до 33 000 /тридесет и три хиляди/ лева без ДДС. Заявката за публична покана от страна на Община Самоков е направена на 25 март 2015 година. Сиреч, четири дни по-късно, първият ни администратор се юрва да замете следите от закононарушението.
Види се успешно!
Тогава екипът ни прикани компетентните органи да се самосезират и обследват по какъв ред Община Самоков е възложила изработването на паметник на Константин Фотинов.
Вместо това – днес паметникът е монтиран!
Сега питаме: Докога властимащите в Община Самоков безнаказано ще нарушават Закона?
И си отговаряме: До края на света – след като отговорните институции не си вършат работата и не упражняват контрол по спазването на правните норми и по налагане Върховенството на Закона!
А дали композицията на скулптора Спас Киричев и екипа му е най-доброто творческо решение – няма как да знаем. Поради нарушението на Закона от страна на кмета Владимир Георгиев при възлагане на изработването му, липсва база за сравнение.
Не е изпълнен и чл. 101г. от Закон за обществените поръчки, съгласно който получаването, разглеждането и оценката на офертите следва „да се извършва по ред, определен с вътрешните правила на възложителя, от назначена от него комисия. В комисията се включва най-малко едно лице, притежаващо професионална компетентност, свързана с предмета на поръчката.”
Нямаме информация в комисията, оценявала Паметника, да е участвало „лице, притежаващо необходимата професионална компетентност”. А в Самоков – градът на зографите, по милостта на Бога,  все още живеят талантливи художници и скулптори.
Но, както се вижда, кметът Владимир Георгиев има респект към Твореца, колкото и към Закона.

One thought on “Паметникът на Константин Фотинов, поръчан от кмета в нарушение на закона, вече е монтиран

  1. Анекдот на булеварда пред гимназията:
    – Мамо, какво чака този чичко?
    – Ами чака кмета да изучи закона за обществените поръчки.

    Виртуален час по съвременна история в гимназия К.Фотинов.
    – След като построи много фабрики, заводи и комунизма, Партията започна да строи паметници.
    Будния Иванчо вдига ръка и пита:
    – А кой направи този паметник отсреща на нашия в гимназията?
    – Това е партийна поръчка, още ли не си разбрал.
    – А какво е това партийна поръчка ?
    – Това е да строиш каквото ти кажат, а не каквото трябва.

Comments are closed.