СамокоВест

Половин милион лева ще потроши бюджетът за противопожарна кула в Райово

Споделете ни в

От края на миналата седмица тече процедура по обществена поръчка за избор на доставчик на противопожарна кула в землището на с. Райово. Поръчката е на стойност 416 547 лв.Крайният срок за подаване на оферти е 19 февруари 2014 година.

Община Самоков спечели проект за изграждане на противопожарна кула и видеонаблюдение, финансиран по „мярка 226 – Възстановяване на горския потенциал, въвеждане на превантивни дейности”, по програма „Развитие на селските райони”.

Целта на проекта е превенция на горските пожари. И от тук идва големият въпрос. Доколко кулата в Райово, за която българският данъкоплатец ще се бръкне с половин милион лева, ще предотврати горските пожари в региона? Оставяме отговора на специалистите в опазването на горите. Но и непознавачите могат да преценят чини ли си парите, като имат предвид, че периметърът на наблюдение от една камера обхваща територия от 5 км. в радиус. За да се монтира по една наблюдателна кула в землищата на всички населени места в общината сумата ще възлезе на около 12,5 милиона лева, при това без да обхваща изцяло стопанисваните само от Общинско лесничейство горски масиви. За държавните гори и дума да не става.