СамокоВест

Политологът проф. Евгений Дойнов прогнозира: До седмица-две БСП и ГЕРБ се събират във властта

Споделете ни в

evgeni dainovВ интервю пред информационна агенция ПИК политологът професор Евгений Дайнов прогнозира БСП и ГЕРБ да се съберат във властта.

– Проф. Дайнов, Партия Зелените, на която симпатизирате, се обяви днес за бързи избори още през есента. Готов ли ще е Реформаторският блок за тях?

– Ако се зададат избори на хоризонта, ще трябва да се забързат и да са готови. Даже ще им е полезно, защото в момента малко губят скорост.

– Кой печели от сблъсъка снощи?

– Това не се случва за първи път. То е българска традиция от 1989 г. – да се блокира парламента от всички страни. Не виждам защо сега се драматизират тези събития – ходят днес с уплашени физиономии по телевизиите. Този похват българските граждани го научиха още в края на 1989 г. И когато има критичен политически момент за нацията – парламентът бива блокиран. Кой ще спечели ще се разбере, но поне досега винаги са губели управляващите.

– Но управляващите се представят пред избирателите в страната като жертва на някаква шепа лумпени.

– Много ми е смешно, когато БСП пробутва номера, които дори и през 1990 г. Не работеха. А сега на това ново поколение хептен не могат да минат тия номера – как мързеливите софиянци се излежават по жълтите павета, докато трудовият народ жъне и се поти по полето. Всички отдавна вече знаят, че София е най-напредналият в политическо отношение град, така че опитите да се противопостави провинцията на София не виждам как ще успеят.

– Но титанът от Банкя реши да сърфира върху снощната кървава ситуация – „полицаите биели агресивно“, каза той и търси как да спечели от нея.

– Едва ли и този номер вече ще мине, защото той управляваше като представител на олигархията и на силовите групировки, а не като премиер. На него сега му е по-широко около врата, защото преди около 2 седмици внезапно разбра, че протестът не работи в негова полза и очевидно си зададе въпроса „А в чия полза работи“ и е стигнал до идиотския отговор, че работи в полза на Реформаторския блок, следователно този блок го организира, следователно Иван Костов. И започна да говори едно и също със Станишев. След като развиват еднакви конспиративни теории за този протест, ако не последва оставка до седмица-две-три може да се съберат във властта. Те вече мислят по един и същи начин.

– Проф. Дайнов, скорошни избори по-добър изход ли са за България?

– Ако правителството беше направило една грешка – с Пеевски, и след това беше започнало да прави полезни неща за Отечеството, щях да кажа, че е най-добре, за да свърши някаква работа, да има избори май месец догодина. Но тъй като видяхме, че Пеевски не беше изолирана грешка или изолиран катарзис, а току намерят бандити, минали катарзис, и ги слагат на върха на държавни институции, съм склонен да мисля, че колкото по-бързо това се изчисти – по-добре. По-бързо да подадат оставка, да се отива на избори и всички да се позиционират в тези избори – всеки да си каже за какво се бори.

– И какво ще е новото?

– Както тези избори от 12 май, така и следващите не са изборите, които ще решат онова, което трябва да се решава. Миналите избори не бяха образно казано – влакът тръгнал до София и стигнал до Варна. Изборите стигнаха до спирка Каспичан. Следващите избори вероятно ще бъдат до спирка Девня – когато и да са те. Най-рано по-следващите избори ще покажат резултати и ще започнат да се решават проблемите в България.

– Станишев се припознаваше от много хора като модерен политик, който европеизира БСП. Защо претърпя толкова тъжна метаморфоза?

– Идва време във всяка среда – и животинска, и човешка, когато те решават да се самоубиват. Подсъзнателно. Дошло им е времето, изчерпали са се и масово се самоубиват. Цялата българска политическа класа отляво до дясно т. г. се самоубиват. Станишев даваше вид, че няма да участва в това масово самоубийство на политици. Но се оказа, че не може да издържи на всеобщия устрем.

– Кой би го заменил успешно на кормилото на БСП?

– Няма значение, защото следващите избори няма да произведат решението. То ще дойде след по-следващите избори, но дали тогава въобще ще има БСП и дали на някого ще му пука от това. Единственият свестен човек засега в БСП ми се вижда Мая Манолова, но и Станишев изглеждаше свестен до скоро. Но е очевидно, че БСП трябва да умре и да се възроди отново, както синята десница. Както апелирах преди 7-8 месеца към Радан Кънев да се роди модерна десница върху руините на СДС, от седмици апелирам журналиста Иво Христов и Петър Волгин на развалините на БСП да направят читава лява партия.

-Ще продължим ли дясното да е от русофоби, а лявото – русофили?

– Поколения наред така сме се делили, но при появата на модерна десница и левица, може би няма да е толкова определящо, защото все пак е леко ретро да се делим на русофили и русофоби.Но най-добре го каза Радан Кънев: Не се делим на леви, десни, а на гражданите срещу олигархията. Ако това разбиране залегне и в ляво, ще е най-добре.