СамокоВест

Политологът Огнян Минчев: Банковата ни система е достатъчно здрава

Споделете ни в

ognyan minchevЗаради валутния борд и членството ни в ЕС България е достатъчно здрава, за да издържи на удара върху банковата система. Този удар е неуспешен“, каза в сутрешния блок на Нова политологът Огнян Минчев, който е и председател на „Прозрачност без граници“.
По думите му уязвимостта на българските институции се корени в политически модел и в начина, по който функционират политическите институции. „Системата е олигархична десетилетие и половина. Но през последната година се показа и способността на основните фигури директно да излизат на сцената на властта с преврати като този с „Костинброд“, с контролирането на изпълнителната власт и парламента, с поставянето и движенето на марионетки по сцената“, каза той.
Според него корпоративнотърговската групировка е тази, която движи фигурите на сцената. „Основната фигура е Ахмед Доган. Той седи начело на тази групировка”, заяви експертът. Той обаче не вярва, че Доган и хората около него са способни да направят такова нещо, ако е трябвало да действат само на собствените си импулси.
„В пъзела на една държава всеки един от елементите е достатъчно невинен докато не видим сглобен целия пъзел. Имам дълбочинен сценарии за битките на финансовата и политическа сцена”, допълни Минчев.
Според политолога това е геополитическа битка между Запада и Русия, а нашите политици са допуснали страната да се окаже в епицентъра на тази битка. „Целта е дестабилизация на България като слабо звено на ЕС”, каза още той и допълни, че това е битка, която не е българска.