СамокоВест

Политическо обединение в дясно – ново начало

Споделете ни в

На официална пресконференция в София, бе обявено учредяването на „Демократична България – Обединение“ (ДБО). В новоучредения съюз влизат ПП „Движение Да България“, ПП „Демократи за силна България“ и ПП „Зелените“, както и експерти от ПП „ДЕОС“.

Обединението ще бъде отворено и за други партии и личности, които са доказано опозиционни към сегашното управление. Идеята на „Демократична България“ е да бъде опозиция на сегашната власт. В съюза ще могат да участват и нечленуващи в отделните партии в него представители на демократичната общност.

Събитието бе открито от лидерите на трите парти, които се обърнаха към аудиторията да споделят каква е основата на новото обединение, целите които то си е поставило и посоката, в която ще се развива занапред.

Трите партии представиха новия си политически проект, екипа за работа и приоритетите пред обединението. Съпредседатели на „Демократична България“ ще са председателите на ДСБ Атанас Атанасов и на „Да, България“ Христо Иванов. Решенията обаче ще се взимат и от трите партии. Целта на обединението е да прерасне в коалиция, което може да стане само преди избори, тъй като коалиции се регистрират от ЦИК.

В изказването си пред присъстващите лидерът на ДСБ Атанас Атанасов отчете като грешка факта, че за последните парламентарни избори десните партии се явиха поотделно. „Разочаровахме нашите избиратели. Важното е, че сега сме заедно“, даде заявка той. „Днешните управляващи не знаят къде се намират – България е член на НАТО и на ЕС. Какво е демократична България – парламентарна република с работещи институции“, заяви лидерът на ДСБ. Той разкритикува деленето в дясното на либерали и консерватори и дебата по темата, започнат от СДС, заявявайки че това би имало значение, ако имаше демокрация. „Когато установим такава, тогава да оправяме тези проблеми“, допълни още той.

„Събираме се, за да заменим тази власт с друга – по-добра. Нарекохме се просто „Демократична България“, защото това е, което трябва да направим. Заедно сме, защото всички сме демократи, Заедно сме, защото всички сме зелени и искаме чиста България, заедно сме, защото животът на всеки започва с България, с Да, България“, сля в един „слоган“ трите партии съставляващи новото обединение лидерът на „Да, България“ Христо Иванов.

Владислав Панев, съпредседател на ПП „Зелените“ каза, „България, като част от свободния свят, има огромен потенциал да просперира през следващите десетилетия. За целта е нужно да разширяваме контактите си с останалите, вместо да строим огради, да стимулираме всеки гражданин, независимо от пол, етнос или религия, да осъществи мечтите си в страната, а не чрез емиграция. Защото просперитета и добруването ни няма да дойдат през еврофондове или политици, които са се вкопчили в тях като пиявици. А през разхлабването на хватката на икономическия живот от схемите на властта и даването на възможност на предприемчивите да създадат блага за себе си и за околните.“

На пресконференцията беше обявена декларацията на „Демократична България“, в която ще бъдат заявени и идеите им за политика за управление на България.

Обединението обяви и състава на работните групи, които работят по управленски политики в конкретни сектори.

Мартин Димитров, който ще отговаря за ресор икономика и енергийна независимост, сподели, че „България пропусна и не се възползва пълноценно от първите 10 години на членство в ЕС и сега въпросът е да не пропусне и следващите 10 г. За този период Румъния постигна два пъти повече икономическо развитие спрямо България. За този период Балтийските страни постигнаха близки до европейските доходи за своите граждани.“