СамокоВест

Под знака на победата

Споделете ни в

irena kotseva obshtina kmet samokov vladimir georgiev ministarНа 20.03. във връзка с проекта и стартиралото изграждане на депото за отпадъци, се състоя среща на отговорни представители на държавните институции и хората, загрижени за бъдещето на родните си места с. Драгушиново и Самоков, за здравето и живота на поколенията след нас и запазването на природата. Институционалното присъствие включваше народните представители Ирена Коцева и председателя на парламентарната комисия по околна среда и води, Министерство на околната среда и водите се представляваше от министър Ивелина Василева и нейния заместник Красимир Живков, а община Самоков от кмета и внушителен антураж от общински служители, проектанти и др., за респект и в пълна готовност за адвокатстване в полза на проекта.
За гражданството това беше поредния повод да докаже с неоспорими аргументи пагубните последствия от реализацията на този регионален проект с възможно най-неподходяща локализация и да разобличи неговите автори, протектори и изпълнители.
От другия полюс лъхаше доволство от победния финал на многогодишната битка на задкулисието, местната и централната власт срещу суверена на тези власти – гражданите на общината – категорично отхвърлящ това в много отношения и незаконно творение. Макар сдържано и ненатрапливо, но се правеше внушение, че прокламираната от август м.г. победа, с която се парадира непрекъснато и до днес, е тържество на правдата над тъмните ретроградни сили в общината ни – простовати и полуграмотни в екологично, техническо и всякакво друго отношение елементи, които от години си позволяват да опонират на едни представящи се за елитни (единствено според самите тях) експерти и на гледащите далеч в бъдещето на фамилиите си управници.
Представителите на гражданската инициатива поставиха редица въпроси, сигнализираха за вече допуснати нарушения, припомниха за недопустими противоречия на проекта с добрите европейски практики и законодателството на ЕС.
Както се очакваше чухме твърде малко отговори, а още по-малко такива по същество. Повече усилия бяха употребени за пропагандиране на бляскавите перспективи в областта на сметосъбирането, обработката, депонирането на сметта и на тезата, че наложения с много машинации и фалшификации проект е бил единственото възможно решение на проблема с битовите отпадъци в общината.
Авторът на тези редове едва взе думата, за да постави следните въпроси:
– кой, въз основа на кои разпореждания от европейските органи и в чий интерес въведе лобистките изменения в Закона за управление на отпадъците, които ограничават създаването на общински депа със 100% общинска собственост и гарантиран публичен контрол, а насърчават създаването на регионални депа за огромни количества боклук, експлоатирани под формата на публично-частно партньорство и пълно отсъствие на публичен контрол, допринасящи за съсипване на условията за живот в близките населени места. Вместо отговор – тактично мълчание. Никой не пожела да си направи труда да поясни, покаже или докаже с кои европейски документи (поради липса на такива) ни задължават да приемем лобистките промени в националното законодателство и ни заплашват със санкции.
– какво ще се случва в цялата зона южно от язовир Искър до пътя за с. Шипочане от север и западно от р. Искър до пътя с. Шипочане – с. Ново село – яз. Искър, т.е. в местностите Катранджия и Перчемлия (в землището на Шишманово). Проектът предвижда след изграждането на трите първи клетки възможност депото да пълзи на север, а цялата зона е сондирана за установяване на находища за добив на инертни и други материали. Достъпът до нея от Самоков удобно ще бъде блокиран за граждани от депото. Кой гарантира и как ще се контролира, че там няма да се вихри безогледна сеч и масиран добив на инертни материали? Без отговор. Което означава, че всичко това вече е предвидено да се случва.
– чия ще бъде собствеността на депото, на сепариращия, компостиращия и другите елементи от цялото съоръжение, транспортното обслужване на доставката на боклука от другите общини. Общинският съвет щял да решава. Това съвсем няма да е така нито на теория, нито на практика.
Странно от юридическа гледна точка е и съдружието на общината с настоящия самоковски оператор, именуващо се САМОКОВ Ч – 2014, във връзка с изграждането. Не означава ли това, че той някак автоматично, “по право”, без конкурс и избор от управителното тяло, ще ни бъде за вечни времена оператор? Без отговор.
Предложение на гражданин за организиране на посещение на изградено и функциониращо депо се възприе. Беше препоръчано наскоро откритото депо в Добрич. Защо посещение именно там, а не в сриналото се или другото, което е горяло вече няколко пъти, е тайна на препоръчителите.
Случаят с депото е за самоковци своего рода лакмус за това какво на практика по нашенски означава усвояване на европейски средства от заинтересовани лица и структури под предлог, че се инвестира в интерес на всички граждани, по най-добрия начин, в условия на максимална прозрачност и с твърди гаранции за ненакърнимост на обществения интерес.
Каква кошмарна пародия, преливаща от фалшификации и измами с едничка цел – облагодетелстване на част от елита. Чиновници, властници, гешефтари (в българския смисъл на тази дума), потенциални приобретатели на части от апетитния бизнес с боклука, осигуряващи благоденствие за деца, внуци и правнуци, потриват доволно ръце раздавайки го победители, радвайки се че пак с уж по-модерни средства и технологии са скроили шапка на простолюдието и отново, и още по-безпардонно ще могат да мародерстват данъкоплатците с такса смет, в която безконтролно ще включват недействителни разходи и твърде висока печалба, досущ както досега. И всичко това със знанието и най-активното съдействие на висшия ешелон на изпълнителната власт в държавата ни, в няколко поредни мандата. Доколко безкористно скоро предстои да разберем.
Често победители се оказват победените. Кой знае, ако може тази победа да се окаже пирова … Кое куче е залаяло тия клетници обикновените хора, все е побеснело! Рано или късно!
Б.Стамболийски

4 thoughts on “Под знака на победата

  1. Да, и аз съм свидетел,че на питането на Бойчо Стамболийски за създаването на Общински депа със 100% Общинска собственост и гарантиран публичен контрол беше отвърнато с мълчание. Как никой от отговорните лица не обясни, че само като регионално,бъдещото депо ще бъде със субсидия от Европейски институции. Направих една проста сметка за пътните разходи на 4-те общини обхванати в този проект. На ден около 10-15 камиона от Ихтиман,и толкова от Костенец и Долна Баня,прави по около 30 камиона на ден х 80 км.отиване и 80км. връщане = 160 км.на ден за 1 камион. 30 камиона х 160 км.=4800 км. на ден. За година това прави 1 728 000 км. Да, мисля, че не съм сгрешил 1 милион и 728 000 км.!Ами за 30 години?! Не ми се правят повече сметки за стойността на бензина и дизела и за замърсяването на околната среда.Това е ненормална история в която ни вкарват някои от Европа, и ние в стремежа си да вземем някой и друг милион си затваряме очите пред такива факти. Какво ни пречеше като по голям град да си създадем депо само за нашата Община? Това беше и въпроса на Бойчо Стамболийски, на който хората от министерството и депутатите не счетоха за нужно да дадат отговор. Но дори и да има такива ограничения за субсидии само за регионални депа,не би ли било по добре да се разделят пропорционално парите на тези 4 Общини и те да се задължат да направят месни депа по всички изисквания? Но така е по лесно, направи 10-ина огромни депа, отбий номера за да няма санкции от Европа, пък хората да си „трошат главите“ по нататък. И в края на краищата дори да няма и стотинка помощ, когато имахме по 50 мл.бюджет можеше да си направим депо не на 320 дка. а на 100 дка.само за нас,което щеше да ни задоволи нуждите години напред. Но ние бяхме заети да инвестираме в ненужни хотели и жилищни блокове, които се чудим сега какво да правим. Ето тъжният извод на политиката, която водят нашите местни управници от години.Затова приканвам всички съграждани да подкрепят искането за референдум, който ще се проведе заедно с местните избори и няма да има никакви допълнителни харчове за Общината.

  2. Извинявам се, сбъркал съм със сметките за изминатите километри. Трябва да се изчисли 30 камиона х 80 км. Това прави 2400 км. на ден, или 876 000 км. за година. За 30г.- 26 280 000км! Слагам средно по 15л бензин или дизел на 100км, и това прави 3 750 150л.гориво х ~2.00лв.= 7 500 000лв. Това е само за гориво което трябва да платят другите 3 Общини. Или по 2 500 000 на община!За амортизация на коли и заплати на шофьори ~ по 3 000 000лв. Или по 100 000лв. всяка от тези 30 год. Това ме кара да мисля, че самата система за такива регионални депа е сгрешена. Не може всеки ден по 2400 км. да се ветреят по пътищата боклуци! Всяка Община би могла да си направи депо на 5 до 10км.в нейният си район. Но така са решили от МОСВ.Сега въпроса пред нас е да бъде или не тази огромна маса боклук пред вратите ни! Нека всеки размисли и прецени!

  3. За голямо съжаление,управниците ни наистина се изживяват като победители в спора с голяма част от гражданите на Самоков по повод мястото на депото за отпадъци. След приключилата среща на представителите на 4-те Общини,строежът продължава с пълна сила, въпреки голямата вероятност подписите за исканият референдум да бъдат събрани и съгражданите ни да гласуват против сегашното място. Вероятно ако това стане, ще се спекулира с похарчените вече доста пари, и хората ще почнат да задават въпроси, защо референдума не е направен преди година. Да и аз това се питам, но общинарите не посмяха да поставят на дневен ред този въпрос, защото знаят мнението на преобладаващата част от гласоподавателите. Бяха събрани над 5000 подписа, но така и си останаха без последствие. Така, че вината да се похарчат тези пари, не бива да се прехвърля върху противниците на тази авантюра. Научих, че е решено бъдещото депо да се управлява от Община Самоков, което е по добре отколкото да се даде на концесия на някои мафиоти. Много хора „сляпо“ се доверяват на избраниците ни, но се видя колко гафове се направиха през последните години. Като се започне от „Супер Боровец“, „Борико“-/злополучният лифт/,хищническото изгребване коритото на р. Искър от ГБС и под-изпълнителите му, чудовищно глупавата и нечиста заменка на парцел в урбанизираната зона на града с парцел в с. Марица на Александър Методиев /Сали/, и и! Не ми се мисли повече за такива некадърни и вероятно корумпирани специалисти и отговорни лица. Най лошото е, че голяма част от тях продължават да са на отговорни длъжности в Община Самоков и до днес! Така,че не бива да се осланяме на тяхната компетентност и неподкупност! Въпреки незачитането на мнението ни, най правилното и демократично решение е да се произнесат хората на референдум.

  4. Драги Веско,проблема който коментираш и се ядосваш е поправим от качествен сьд,който няма да се остави да бъде подведен, и ще отсъди така както трябва.Защото нашите алчни управници са способни да продадат и майка си, за пустите пари. Но ако това не стане,историята и БОГ ще накажат и наследниците им! Това не ни успокоява, но ще се намерят други честни хора,които ще им потърсят сметка,а виновните ще я платят дори прескъпо!

Comments are closed.