СамокоВест

Подписка в защита на Странджа набира сили в интернет

Споделете ни в

Подписка в защита на Странджа се разпространява от вчера в интернет. Подписката добива все по-голяма популярност. Защитниците на природния парк, включили се в подписката се увеличават с всяка изминала минута. Тя е адресирана към Народното събрание, Европейския парламент, Европейската комисия и Съвета на ЕС. Сред подписалите се има и много българи, живеещи в чужбина.

Част от текста, с който нейните създатели се обръщат към гражданите, гласи:

След шестгодишен съдебен спор застрояването на Природен парк Странджа и южното българско Черноморие вече е предпоставено с едно-единствено съдебно решение, легитимиращо т.нар. нов общ устройствен план на Община Царево. Предпоставено е мащабното бетониране на тези последни кътчета със съхранена природа и уникален ландшафт. Обръщаме към Вас с искане да направите всичко по силите си, за да се спре надвисналата опасност. Призоваваме Ви да поемете своята част от обществената отговорност да не се осакати крайбрежието на най-голямата защитена територия в България, част от европейската екологична мрежа Натура 2000. Вие трябва да гарантирате в страната ефективно да започнат да се прилагат европейските закони. Но за крайбрежието на Странджа сега е последната възможност нещата да се поправят.

До тази опасна ситуация се стигна въпреки над седем години обществени протести, въпреки всеобщото недоволство от застрояването на Черноморието (както смятат 78% от българите според проучванията на общественото мнение), въпреки всички обещания и политически изказвания, въпреки всички законови забрани и съдебни дела. Стигна се и поради настояването на двама действащи министри. Стигна се, защото петчленен състав на Върховния административен съд, с изключително уронващо престижа на институцията решение, постанови ОКОНЧАТЕЛНО, че общият устройствен план на община Царево е нищожен, но никой няма право да обжалва това грубо погазване на нормите. Така този доказано незаконен план ще предпостави застрояването на целия южен бряг, дори на Резово, точно както същата тази община Царево допусна това да се случи в „Корал“, Лозенец, „Оазис“, „Арапя“, Попския плаж (наричан сега показателно „Главата на крокодила”), „Нестинарка“…

За да се спре надвисналото унищожение на най-южното Черноморие на Европейския съюз е нужно в спешен ред българският парламент да приеме прости законодателни промени. Те трябва да гарантират на обществото, че няма да се прилагат общи устройствени планове без иначе задължителните екологични оценки, в противоречие на българското и европейско право. Тази пробойна в правото трябва спешно да бъде запушена, тъй като прецедентът да се приемат планове без екологични оценки съвсем лесно може се повтори по цялото Черноморие и по всички планини. Този проблем реално засяга всяка община в България и качеството на живота на всеки един от нас!