СамокоВест

Погром в Лаго

Споделете ни в
Бял бор станал обект на безжалостна сеч
Бял бор станал обект на безжалостна сеч

Една от най-прекрасните местности – паркът Лаго е обречен на гибел. Разположен до сами града, той е любимо място за разходка на поколения самоковци. В последните години обаче е станал обект на безжалостна сеч. След безбройните бракониери остават да стърчат само дънери – безгласни жертви и свидетели на престъплението А тези дървета, които не са паднали под брадвите на секачите, са издълбани до смърт от събирачите на борина. Първият порив на вятъра ги прекършва без всякакво усилие. Десетки други са изкоренени и лежат препречвайки пътя на оредяващите туристи, избрали за разходка красивия до скоро парк.

Особено подтискаща е гледката в късна пролет, когато вредители нападат лаговиците. Обсипаните с бели ароматни цветчета дървета за броени дни се превръщат в призрачни скелети. Белезникави паяжини ги обгръщат отвсякъде в смъртоносна хватка. Картината е толкова зловеща, че сърцето ти спира и вместо наслада и отмора те сковава истински ужас. Вече близо 20 години никой от управниците ни не направи нищо за спасяването на този уникален за местността дървесен вид. Те са така тясно свързани, че носят едно и също име.  След като така и така властниците ни не си мърдат пръста да опазят най-голямото ни богатство – природата, то поне да направят нещо да печелим от запустението. Да поканят я Джеймс Камерън, я Стюарт Гордън да заснемат на живо някой филм на ужасите. Така и двете страни ще имат изгода. Американските режисьори няма да се охарчват за скъпи и прескъпи декори, а в общинската хазна може да влезе някой и друг долар.

Съсипията е резултат не само на незаконната сеч, но и на всякакви злосторници, които рушат де що видят по пътя си от едната лошотия. Пейки, мостчета, беседки всичко се срива под злостната им ръка. Ще рече човек, че самоковци са някакви зли гении на разрушението.

А отговорността е колкото на гражданите, стократно повече е на общинските управници. Ръководителите на съседната нам община Дупница успяха от един пущинак в местността Бистрица да направят парк за чудо и приказ. За това време нашенските първенци пък превърнаха прекрасния парк Лаго в пущинак. Види се носители на гена на разрушението са най-вече кметовете на този град и кметските управи. Каква е тази наша орисия, та попадаме все на кметове, които напълно нехаят за опазването на природата. Ще си изберем ли поне веднъж градоначалник с морал и отговорност към правата и интересите на хората. Защо, след като беше създадено цяло общинско лесничейство, чиято основна задача и цел е стопанисването и опазването на общинските гори, нито кметът, нито общинските съветници упражняват ефективен контрол върху работата му? Защо не търсят отговорност от директора на лесничейството за погрома в Лаго и Ридо? Защо не му дърпат ушите за поголовната сеч във всички общински гори? Все въпроси, които задаваме от години без отговор и без никакъв резултат. Тъкмо напротив състоянието на горите става все по-безнадеждно.

И тъй като думите са безсилни да опишат цялата разруха, предлагаме серия от снимки направени в Лаго в края на зимата. Пък като ги види кметът Владимир Георгиев може да се събуди и да си свърши работата по опазването и възстановяването на общинските гори. Току виж и това чудо станало. Знае ли човек?

2 thoughts on “Погром в Лаго

  1. Самоковци са някакви зли гении на разрушението- каквото и да се направи в този град малцина са тези които го отценяват и пазят,просто мразят да им е хубаво…….

  2. Уважаеми колектив на Самоковест, този сигнал ви го подадох аз и никъде в статията не сте споменали за това. Некоректно е дори да сложите и името на сайта си върху моите снимки, които аз съм правила. Вземете си бележка – следващият път да ми напишете името, когато ви подавам сигнал и ви изпращам снимки. :):):):)
    Поздравления за статията. 🙂
    Надявам се, че ще има решение този проблем на общинско ниво и ще се спре тази безразборна сеч в прекрасната местност Лаго.

Comments are closed.