СамокоВест

Повече от 50 хиляди лева събра фонд “Петър Попангелов и приятели за Боровец”

Споделете ни в

Над 10 хиляди скиори се възползваха от възможността да карат на символичната цена от 5 лева за лифт карта в деня на откриването на сезона на Боровец и честването на 120-та годишнина от основаването на най-стария планински курорт у нас и на Балканите. Така бяха събрани повече от 50 хиляди лева за новосъздадения фонд “Петър Попангелов и приятели за Боровец”. От „Бороспорт“ АД увериха, че през зимата на 2017 се предвиждат още подобни инициативи с цел подпомагане на фонда.

Малко курорти в света могат да се похвалят с история, която се разпростира в три века. Трябва да пазим и развиваме това богатство”, каза Н.В. Цар Симеон II, който заедно със съпругата си Н.В.Царица Маргарита бе официален гост на откриването.

На специална церемония с грамоти бяха наградени 41 ветерани, допринесли за развитието на ски спорта в България и на курорта.

По-рано през деня на пресконференция в хотел Рила министърът на младежта и спорта Красен Кралев връчи плакет на министерството на БороспортАД по случай годишнината, както и специална награда на легендата Петър Попангелов за цялостния му принос за българския спорт. Министърът приветства идеята за създаване на фонда, който ще подкрепя детско- юношеския спорт. Той препоръча на българските зимни курорти да кандидатстват по-смело за домакинства на световни купи по сноуборд, защото имаме състезатели на световно ниво.

Министърът на туризма Николина Ангелкова, която също пристигна в Боровец за тържеството, подчерта пред медиите, че Боровец има всички предпоставки да се превърне в целогодишна дестинация. Основание да мисля така ми дава фактът, че през първите 10 месеца на годината курортът бележи сериозен ръст на чуждестранните туристи, подчерта г-жа Ангелкова.

Сред официалните гости на празника бяха още вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева, заместник-министърът на младежта и спорта Асен Марков, кметът на Община Самоков Владимир Георгиев, управителят на Софийска област Росица Иванова, членът на Комисията за защита на потребителите Константин Арабаджиев и др. Президентът Росен Плевнелиев изпрати поздравителен адрес до организаторите на събитието.

През целия ден на Боровец имаше развлечения не само за скиорите, но и за всички гости на празника. 120 сезонни карти бяха изтеглени чрез томбола сред хиляди, записали се да си опитат късмета. Имената на спечелилите се качват във Фейсбук страницата My Borovets.

По традиция, децата от спортните клубове в Боровец направиха демонстративно спускане с транспарант, с което сезонът беше официално открит. Спазена беше и още една 40-годишна традиция -впечатляващо огнено шоу на ски, изпълнено от над 70 инструктори от курорта.

Купонът на Боровец завърши в късните часове на деня с концерт на Поли Генова и парти в хотел Рила с гостуващия от Русия DJ Andrey Exx & Diva vocal.

One thought on “Повече от 50 хиляди лева събра фонд “Петър Попангелов и приятели за Боровец”

  1. Невороятно ще е ако получим световно по сноуборд в България. Дай боже скоро да се случи!

Comments are closed.