СамокоВест

Плячкосването на общинските гори продължава

Споделете ни в

nezakonna sechНезаконната сеч на територията на Самоковска община продължава. Особено тревожен е погромът в общинските гори. Ако плячкосването им продължи със същите темпове и размери, това ще доведе до пълното им унищожение в най-скоро време.
Кметската управа продължава да тъне в безсилие. Новото ръководство на Общинско лесничейство, както и старото, спи сладък сън.
Случайно ли е това?
В обществото битува мнение, че властимащите си затварят очите, защото от незаконната сеч се пълнят партийни каси? Преди време бившият и настоящ премиер Бойко Борисов огласи схемата 19/45 . „На 19-о число всеки месец в министерството на земеделието са карани едни хора, като им е било написано на листче да събират по 45 000 лв.“, обясни тогава Борисов. Според твърдение на екс земеделския министър Мирослав Найденов, изказано в интервю за bTV, парите от рекет по схемата „19/45“ са отивали в партийна каса. Директорът на държавното горското стопанство за Северозападна България Юри Миков – чиновникът, за когото Борисов твърдеше, че ще разкрие какво е 19:45, загина в автомобилна катастрофа.
И всичко потъна в безмълвие и в беззаконие.
През отминалата седмица граждани отново сигнализират Полицията в Самоков за незаконна сеч. Този път бракониерите вилнеят в местността „Маркова трапеза”. На място са изпратени служители на Държавно горско стопанство, но крадците отдавна вече са се изтеглили заедно с поломените дървета. Горските констатират сечта и уведомяват Общинско лесничейство, тъй като обербереният горски масив е под негово стопанисване и управление. За пореден път се опустошават общински гори, чийто собственик сме всички ние – самоковските граждани.
Преди година кметът Владимир Георгиев организира показна среща с институциите, отговорни за опазването на гората. Още тогава СамокоВест написа: „Незаконната сеч съсипа горите ни! Срещата при кмета – от пусто в празно!”
За съжаление, екипът ни за пореден път се оказа прав. Безчинствата в горите продължават!
Предвид явната неспособност на местната управа и на ръководството на Общинско лесничейство да се справи с проблема, в посочената публикация от 28 януари 2014 година, призовахме Районна прокуратура Самоков да се самосезира и да разпореди разследване като:
1. За установяване на истинските размери на щетите да бъде изискана пълна ревизия на територията на общинските гори от компетентна и независима комисия
2. Да се провери дали, определянето на охранителните участъци, тяхното предаване и приемане от отговорните за тях лица, е извършено съгласно нормативната уредба? Извършвани ли са периодични ревизии на охранителните участъци?
3. Спазва ли се разрешителния режим за достъп до горските територии съгласно изискванията на Глава VII от Закона за горите?
4. Да се провери защо и докога кметът няма да изпълнява Решение №1031/12.09.2013 г. на Общински съвет Самоков относно регистрацията на пътни превозни средства с животинска тяга?
Една година по-късно. Резултат – нулев! Доказателство – поредната бракониерска сеч и още много други!