СамокоВест

Писмо прието на митинга в Самоков

Споделете ни в

УВАЖАЕМИ Г-Н ПРЕЗИДЕНТ,

УВАЖАЕМИ  Г-ДА  ПРЕДСЕДАТЕЛИ

НА ПАРЛАМЕНТАРНИ ГРУПИ НА БЪЛГАРСКИ ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ,

Във връзка с проведените на 22.02.2013 г. политически консултации и изнесената информация за предстоящо съставяне на служебно правителство, изразяваме пред вас огромната си загриженост за възможните последици от провеждането на предсрочни парламентарни избори при условията на сега действащия Изборен кодекс. Най-масовите протести в страната за последните 16 години имат своето дълбоко основание. Необоснованите и несправедливи цени на електричеството са само пример за  несигурността и произвола, на които са подложени обикновените граждани. Истинската причина за днешната криза е управленската политика на няколко правителства, които не успяха или не пожелаха да решат основни проблеми на българите – липса на правосъдие, агонизиращо здравеопазване, мизерни пенсии, енергийни монополи, неефективна и корумпирана администрация. Липсата на действащи механизми на правовата държава, копупцията и систематичното обедняване на гражданите и бизнеса  доведе до усещане за несправедливост, излъгани надежди и безперспективност за огромната част от българите. Видимият регрес във всички сфери е резултат на системен политически проблем, безотговорно задълбочаван през годините на т.нар. „преход“. Възпроизвеждането на вредното за страната политическо статукво се дължи както на изборното законодателство, така и на липсата на независима и ефикасна съдебна власт. Без промяна в тези две сфери животът ни няма да се подобри, а България ще продължи да се проваля пред Европа и света.

1. Мажоритарни избори  за народни представители.

При сегашната пропорционална избирателна система реално могат да бъдат избрани само онези, които преди това са одобрени от ръководствата на партиите. Гражданите нямат реален избор – затова са все по-безразлични и обезверени. Конституционното право на всеки да бъде избиран на практика е суспендирано от политическия монопол на партиите. Когато страната е разделена на едномандатнни избирателни райони, за единственото място от всеки район реално ще се борят и представители на партии, и независими кандидати. Това ще стимулира кандитатирането на личности, а не на партийни послушници или хора, които си плащат местата в листите.

По този начин върху самите партии ще има натиск да излъчват качествени кандидати – за да успеят в битката на личности, идеи и визии. Партиите ще са принудени да изработват идеи и конкретни политики – а не само да осребряват политическия си монопол, което основно правят сега. Смяната на избирателната система ще позволи разчупване монопола на политическите партии и ще доведе до влизането в Парламента на личности, които няма да дължат поста си на партийния началник, а на хората, които са ги избрали.

2. Пряк избор на съдии.

Най-големият проблем в България е липсата на независима от властта, но зависима от хората съдебна система. Съдебната власт е най-важната от всички власти – защото ако тя е ефикасна, може да коригира недостатъците на законодателната и на изпълнителната власт. Всички власти по Конституция произтичат от народа – затова и трябва да се избират от него. При пряк избор на съдии те няма да са зависими от управляващите (както е през всичките години на т.нар. „преход“), а ще се интересуват единствено от мнението на хората, които ги избират. При една функционираща съдебна система незаконно действащите монополи ще могат да бъдат ефективно осъждани от гражданите, включително и да фалират – което сега никой няма да допусне. При истински независим съд ще бъдат отменени незаконните държавни и местни такси, с които допълнително се ограбват българските граждани. Независим съд, който не се влияе от политиците, може да не прилага закони, които противоречат на Конституцията – което сега никой съдия не смее да си позволи, въпреки че има това право. По този начин ще се окаже натиск за изработването на качествени и съобразени с Конституцията закони. Разбира се, в България има огромни натрупани проблеми във всички сфери –здравеопазване, социално (пенсионно) осигуряване, образование, администрация и местно самоуправление и др. Но промяната на политическата система и избирани от хората съдии  са най-важните стъпки, от които трябва да се започне. Затова всички ние, подписалите това писмо представители на организации и граждани, обединяваме усилията си за постигане на тези две цели – без които всичко ще си остане същото. Ние разбираме, че промените в съдебната система ще изискват повече време и по-сложна конституционна процедура. Но посочваме този проблем с ясното съзнание, че приемането му за безусловен приоритет от президента и политическите партии е задължително условие за дългоочакваната промяна. Категорични сме, че бързото разпускане на това народно събрание и назначаването на служебно правителство  би било гузен опит за заличаване на отговорността на партиите за днешното състояние на страната. Настояваме в рамките на настоящото Народно събрание да се направят промени в Изборния кодекс, като се приеме изцяло мажоритарна система за избор на народни представители – поради изложените по-горе съображения. Противното би означавало продължаване на противоконституционния сговор на партийните елити срещу гражданите на България и задълбочаване на политическата, икономическа и морална криза. Ето защо ви приканваме да вземете отговорно и съобразено с интересите на страната, а не на своите партии, решение. Заявяваме, че продължаваме своя граждански протест до промяната на изборното законодателство, което да премахне партийния монопол върху властта и да върне на гражданите желанието, смисъла и надеждата да участват в политическия процес – в името на една възродена, просперираща и достойна България.

Прието на митинга в гр. Самоков, 24.02.2013 година