СамокоВест

Пет ниви с канабис си завъдили трима самоковски рецидивисти в землището на село Шипочан

Споделете ни в

kanabis marihuanaКриминалисти от Самоков и разследващи полицаи от ОДМВР- София проведоха специализираната полицейска операция  по противодействие на престъпленията, свързани с производството и разпространението на наркотични вещества. При обстойното претърсване на  труднодостъпни гористи местности в землището на с. Шипочане, те открили пет площи, засети с канабис. Растенията били добре отглеждани под прикритието на гъстите дървета и благодарение на допълнителен камуфлаж от клони и листа. Всяка една от площите била в непосредствена близост до дерета с потоци, в които имало изградени изкуствени вирове. В храстите до тях полицаите открили пластмасовите туби, използвани за поливането на „продукцията“.  Иззети са общо 153 канабисови растения с различни размери.

В хода на оперативните действия, реализирани под наблюдението на районната прокуратура, са  задържани трима криминално проявени и осъждани мъже от Самоков, които стопанисвали площите. В.С./26г./ е регистриран и осъждан за отглеждане на канабис, за нанасяне на средна телесна повреда и шофиране в срока на наложено наказание „лишаване от право за управление на МПС“; Д.Б./23г./ също е излежавал присъда за разпространение на наркотични вещества и управление на МПС по време на наложено наказание, Г.Н./23г./ е осъждан за нанасяне на средна телесна повреда и съхранение на акцизни стоки без бандерол. При претърсването в жилищата им са открити и иззети два газови пистолета, четири патрона, около 30 грама суха листна маса канабис, електронна везна, прозрачно фолио и 10 мобилни телефона.

По случая е образувано досъдебно производство. След доклад на материалите в районна прокуратура Самоков, с постановление на наблюдаващия прокурор, В.С. и Д.Б. са привлечени като обвиняеми за престъпление по чл. 354В от НК. Взета им е 72- часова мярка за задържане,  предстои да бъде внесено искане за налагането на постоянна мярка „задържане под стража“. Г.Н. е привлечен като обвиняем за извършени престъпления по чл. 354А и 354В от НК и му е взета мярка за неотклонение „парична гаранция“.