СамокоВест

Пети блок на АЕЦ „Козлодуй“ е спрян заради авария

Споделете ни в

Турбогенератор на пети блок на АЕЦ „Козлодуй“ е бил изключен заради авария, съобщават от централата. Причина за спирането е установяване на изтичане на водород, служещ за охлаждане на турбогенератора, съобщиха от ядрената централа. Съоръжението е било извадено от експлоатация малко след 22.30 часа вчера. Течът е в неядрената част на блока. С цел обезпечаване на пожарната безопасност и в съответствие с инструкцията за експлоатация на турбогенератора е започната подмяна на водорода в него с азот. Изключването на турбогенератора не е довело до задействане на аварийната защита на реактора и той е разтоварен до 2% от номиналната си мощност. Случаят няма отношение към радиационната безопасност и няма промяна в състоянието на радиационната обстановка в района на атомната централа. В момента се работи по отстраняване на технологичния проблем.

За спирането на блока са уведомени Агенцията за ядрено регулиране, Централното диспечерско управление на Електроенергийния системен оператор и Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. Заради инцидента е сформиран щаб, който да установи причините за аварията. В него са се включили зам. министърът на икономиката, енергетиката и туризма Божан Стоянов и  заместник-председателят на ядрената агенция Борислав Станимиров.Днес, към 11.00 часа, шести блок, който също е хилядамегаватов е работил с 81% от мощността си, в съответствие с разрешение на ЕСО.

Дали пети блок на АЕЦ „Козлодуй“ наистина е аварирал или става въпрос за поредната манипулация, с цел намаляване дела на евтиния ток в общия енергиен баланс на страната, ще си проличи от срока за ремонта и момента на включването му отново в електросистемата.