СамокоВест

Петима убити при сблъсъците в Киев, напрежението ескалира

Споделете ни в

Централната част на Киев прилича на военна зона. Петима души са убити и над 300 – ранени, по данни на медицинския център на опозицията. Това е равносметката от сблъсъците между полицията и протестиращите в украинската столица Киев, която все повече заприличва на бойно поле, предават световните агенции. Обхванат от дим и сълзотворен газ и грохота на електрошокови гранати и барабани, центърът на Киев се превърна в бойно поле на сблъсъците между силите за сигурност и протестиращите.

На кадрите от украинската столица се виждат БТР-и и черен дим, а в Twitter валят съобщения за предстояща решителна атака на спецчастите.

Напрежението ескалира след като минала седмица украинската Рада прие мерки за криминализиране на протестите. Мерките влизат в сила от днес. Точно те станаха причина мирните до този момент демонстрации срещу решението на президента Виктор Янукович да обърне гръб на ЕС и вместо това да подпише серия икономически споразумения с Русия, да стигнат до опасна точка на кипене.

Официалната власт отрече милицията да използва огнестрелно оръжие. Премиерът Микола Азаров заяви, че полицията на мястото на протестите не е разполагала с бойни патрони, но представители на опозицията са категорични, че нараняванията на двамата убити с огнестрелно оръжие изглеждат причинени именно от бойни муниции.

Във връзка с кървавите събития в Киев лидерът на ДСБ Радан Кънев заяви: „Липсата на реакция на правителството за ставащото в Украйна е скандално. Външно министерство трябва да реагира, защото липсата на становище, утре ще е международен скандал. Ние се държим като крадливи гости в Европа“.