СамокоВест

Пеевски срещу Василев – две се орди бият, разпада ли се империята на задкулисието?

Споделете ни в

peevskiСедем години след създаването му тандемът, който представляваше политическото задкулисие от три правителства насам, се разпада. Делян Пеевски, консилиерето на ДПС, и Цветан Василев, мажоритарният собственик на Корпоративна търговска банка (КТБ) се разделят. По-точно двамата са в открита война. Тътенът от разпада на най-голямото срастване между политика, бизнес и медии в България за последните 25 години ще бъде усетен не само в различни сектори от икономиката, но и в политиката. Превратите в управлението на Булгартабак, разпитите на мениджмънта на КТБ, заплахите между двамата и разделението по политически отбори – единият с Доган, другият със Станишев, е само зрелищната страна. Размерът на структурата, която Пеевски, Василев и политиците зад тях създадоха, обаче е толкова голям, че евентуалното й срутване ще засегне не само тях, но може да заплаши стабилността на финансовата система на страната.
Какво се счупи
В един момент изглеждаше, че ДПС през банката си е създало перпетуум мобиле. В сърцето на този уникален конгломерат стоеше Корпоративна търговска банка. Тя беше захранвана с пари от държавни предприятия и финансира изкупуването на медии. Медиите и влиянието в съдебната власт се използваха като бухалка срещу политическите и бизнес конкуренти, но и като залъгалка за управляващите. Те от своя страна осигуряваха милиардни обществени поръчки за фирмите от групата и осигуряваха на банката достъп до финансиране. През последните години около КТБ бяха придобити колосални активи на стойност вече над 10 млрд. лева в различни сектори на икономиката. Изглеждаше, че всичко това ще продължи безкрайно дълго, защото заради страха от преследване опозиционните партии не се осмеляваха да се противопоставят открито на този алчен конгломерат. Някои бяха изкушени и напазарувани от него.
Защо се случи разривът тогава? Причината е фундаментална: краят на една финансова пирамида, дори такава, която е подкрепяна от медии и магистрати, идва, когато основата й спре да расте. (това го бяхме обяснили и прогнозирали в статия от миналата година)
В един момент политико-икономическата групировка около КТБ стана толкова голяма, че местните ресурси започнаха да не й достигат. Тогава се появи неистовото желание за големи международни проекти като „Южен поток“, нов реактор на АЕЦ „Козлодуй“ и др. Макар и в сферата на финансовите мечти, потенциалната „печалба“ (кражба от данъкоплатеца) от тези мегапроекти звучеше толкова мащабно, че даваше надежда, че всички дупки от харчовете за медии и политика в миналото могат да се покрият.
Според повечето източници, с които „Капитал“ говори, основната причина за скандалите между Пеевски и Василев са отношенията длъжник – кредитор. Това потвърди в петък пред bTV и Георги Христов, член на управителния съвет на КТБ. „Мога да кажа, че има напрежение между г-н Пеевски и г-н Василев, което е изнесено извън границите и рамките на тази институция (КТБ – бел. ред.). Макар че фирми, които се твърди, че са контролирани пряко или непряко от г-н Пеевски, са обект в момента на съдебни действия от страна на КТБ, както и други, които са длъжници в тази банка“, каза той.
Напрежението е гърмовно, защото самият Цветан Василев като мажоритарен акционер в КТБ е, технически погледнато, най-големият длъжник в България. Банката му е взела на заем (депозити) 4,5 млрд. лева от населението и още между половин и един милиард лева от държавните предприятия, Българската банка за развитие и общини в различните исторически периоди.
Значителна част от тези пари пряко или косвено са инвестирани в медии, политически проекти, редица губещи и печеливши фирми, свързани с бившите партньори Пеевски и Василев.
В същото време според различни източници депутатът от ДПС е бил напълно игнорантен към обслужването на лихви и главници по свързаните с него кредити. За банкера е било невъзможно повече да показва проблемните кредити в банката за изрядни (и без това абракадабрите в отчетите на КТБ достигат комична степен – под 2% лоши кредити, при средно 17% за банковата сиситема към края на 2013 г.).
Очевидци на публичен спор между двамата твърдят, че назованата от Василев сума на задълженията на Пеевски към КТБ е около 700 млн. лева. Това е много повече от собствения капитал на банката.
Проблемите на КТБ обаче не се изчерпват само с кредитите на Делян Пеевски. Има доста неразумни инвестиции на много по-голяма сума в бизнеси, свързани със самия Василев (разследване за размера на вътрешните кредити публикувахме също през 2013 г.). За да попълва капиталовите си нужда, Василев се принуди да прибягва до недодялани операции като тази да продаде на свързана с него фирма сградата на банката на площад „Гарибалди“ за 4400 евро на кв.м с кредит от самата банка. „Печалбата“ от сделката в размер на 16.5 млн. лева беше отчетена като собствен капитал в края на 2013. С тази операция КТБ едва-едва прескочи прага на минимално изискуемата капиталова адекватност от 12%.
Анализ на вестник Капитал