СамокоВест

Парламентът отново не заседава – няма кворум

Споделете ни в

narodno sabranieГЕРБ отново блокира заседанието на Народното събрание, след като депутатите от опозицията на се регистрираха. Това наложи пленарното заседание да беше отложено заради липса на кворум с 30 минути. В началния час в регистрацията взеха участие едва 109 депутати от БСП и ДПС. Вторият опит също се провали, защото се появиха 111 народни избраника. На депутатските банки бяха само представители от БСП и ДПС. В парламента не се виждаше нито един от  депутатите на Волен Сидеров.

„Няма кворум за откриване на заседанието. Очевидно е, че политиката на бойкот на работата на парламента от колегите от ГЕРБ ще продължи. Явно денят ще продължи с пресконференции и други медийни изяви в кулоарите”, отбеляза Михаил Миков и закри пленарното заседание.

Групата на ГЕРБ бе в сградата на парламента, но отказа да влезе в пленарната зала. “В предишния парламент БСП и ДПС непрекъснато обясняваше, че кворумът е проблем на управляващото мнозинство. Сега твърдят, че ние правим селски номера. Големите граждани”, коментира в кулоарите Красимир Велчев от ГЕРБ. По думите му партията не се отказва нито от вота на недоверие, нито от поисканата оставка на председателя на парламента Михаил Миков, но искат това да стане в присъствието на всички парламентарни групи. Миков направи опит да привлече депутатите от ГЕРБ в пленарна зала като обеща първа точка да е неговата оставка. Този път обаче ГЕРБерите не се “излъгаха”.

На влизане в НС лидерът на ДПС Лютви Местан отправи критика към партията на Бойко Борисов – че се държи деструктивно. „Да припомня на ГЕРБ, които бяха в пленарна зала вчера, че има принцип – едно и също физическо тяло в един и същи миг не може да бъде на две различни места. Те бяха в залата физически, ментално дали са били там – не е релевантен въпрос спрямо кворума”, подчерта Местан. Председателят на БСП Сергей Станишев също отправи нападки към ГЕРБ. „Лидерът на парламентарната група на ГЕРБ Бойко Борисов се държи като обидено дете в детска градина“, заяви пред журналисти Станишев. „Той превръща цялата парламентарна група на ГЕРБ в един катун, който броди из парламента, влиза, излиза, регистрира се, не се регистрира. Всичко това има само една цел – да се консолидира контролът на Борисов и Цветанов над парламентарната им група и да се запази статуквото в държавата“, твърди лидерът на Коалиция за България.

Днес трябваше да бъде гласуван вотът на недоверие към правителството на Пламен Орешарски, внесен от Бойко Борисов и група народни представители. Така на практика вотът на недоверие към правителството, внесен от ГЕРБ се провали, без изобщо да е гласуван. Междувременно изтекоха 7-те дни, предвидени в Конституцията като срок, в който парламентът трябва да гласува внесен вот на недоверие. Остава обаче искането на ГЕРБ за оставка на председателя на парламента Михаил Миков заради това, че вчера не се съобрази с данните от електронната информационна система и откри заседанието след като накара квесторите да преброят присъстващите в залата и се позова на техните данни за наличието на кворум. Гласуването по това искане бе предвидено като първа точка от днешния дневен ред, но вероятно ще влезе в програмата на парламента за следващата седмица.