СамокоВест

Парламентът одобри електронното гласуване. Кога ще бъде въведено – един Бог знае!

Споделете ни в

elektronno glasuvaneСъс 136 гласа „за“ и 56 „против“ депутатите приеха декларация, с която се създава възможност за провеждане на гласуване по електронен път. Според документа парламентът „подкрепя възможността да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите“ – но само ако са гарантирани тайната на вота и сигурността на системата, чрез която се гласува, както и ако има граждански контрол върху изборната система. Декларацията беше подготвена от правната комисия в НС, а допълнителните условия бяха предложени от депутата от ДПС Хамид Хамид.
Депутатите подкрепиха въвеждането на електронното гласуване, след като обсъдиха въпроса на референдума от 25 октомври 2015 г., в който 1 883 411 души гласуваха с „да“ за въвеждане на електронния вот. Със „за“ гласуваха от ГЕРБ, Реформаторския блок, ДПС, АБВ и БДЦ, а против – Патриотичният фронт, „Атака“ и БСП.
Според днешния документ, Народното събрание има срок до 29 февруари да приеме съответните промени в Изборния кодекс на първо четене.
По време на дебатите народният представител Димитър Делчев, секретар на Парламентарната група на Реформаторския блок, член на правната и вътрешна комисия в парламента, изтъкна – За да бъде гарантирана сигурността на електронното гласуване, Законът за електронната идентификация трябва да осигури създаването на сигурни електронни лични карти. Трябва да се защити системата от хакерски атаки
и сривове и да не се допуска компрометирането на анонимността на вота.
РБ няма да допусне въвеждането на несигурна система. Докато се въведе електронното гласуване, от Реформаторския блок ще настояваме за въвеждането на машинно гласуване във всички секции още на
следващите избори и активна регистрация, заяви Делчев.
Не можем да оставим над 3 млн. българи зад граница да се борят с вятърни мелници, за да гласуват, да ги изключим от процесите в страната, защото те не са се изключили от ставащото тук, затова ние от Реформаторския блок подкрепяме електронното гласуване, каза още депутатът.