СамокоВест

Парамедикът Виктор Варошкин спаси живота на пострадала в Рила чешка туристка

Споделете ни в

Въздушните екипи на застраховка „Активна грижа“ се включиха в поредната спасителна акция, този път в Рила, в района над Самоков. При разходка в планината камък е паднал върху 41-годишна чешка туристка. В следствие на удара тя е изгубила равновесие и е паднала отвисоко. При падането е получила травми на главата и остра кръвозагуба. Броени минути след инцидента пострадалата Лусия Палицова е изпаднала в безсъзнание. Мястото е труднодостъпно и единственият шанс за спасението на жената е бил хеликоптера.

Сигналът до пилотите във въздушната линейка е подаден спешния телефон на “Активна грижа” от Планинска спасителна служба.

За минути хеликоптерът на “Лев Инс”, с парамедик на борда, е отлетял към мястото на инцидента. Жената веднага е поставена в специален матрак и качена на борда. По време на полета жизнените й функции са поддържани от парамедика Виктор Варошкин. Тъй като болницата в Самоков няма необходимата апаратура, за да поеме подобни тежки случаи, въздушната линейка транспортира Лусия в столичната “Света Анна“.

По думите на лекарите тя е извадила изключителен късмет, тъй като въпреки падането няма счупвания. Бързото транспортиране с хеликоптер и намесата на парамедика са решаващи за това тя да няма животозастрашаваща кръвозагуба.