СамокоВест

Парадокси от заседанието на Общински съвет-Самоков навръх Благовец

Споделете ни в

Списъкът с парадокси от мартенската сесия на избраниците ни започна с промяната на датата на заседанието – от традиционния последен четвъртък на месеца в деня на един от най-големите християнски празници Свето Благовещение.

От какъв зор? Неизвестно!

Но истинска фъртуна от абсурди се завихри по време на самото заседание.

Върхът на айсберга бе идеята в Самоков да се постави паметник Ракета. В това предложение парадоксите са необозримо число. Вместо да помислят нужен ли ни е изобщо още един паметник, цялата препирня на избраниците ни бе единствено и само къде да я забодат. Дали в самия център – до Гаубиците, или в района на долното поделение.

Преди години публикация във вестник „Любословие“ коментира умопомрачението един град да издигне в памет две гаубици и то на фона на забележителните постижения на архитектурата и изкуството, каквито са Читалище-паметник „Отец Паисий“, Голямата чешма, паметникът на Захари Зограф. Да си направиш кумир от едно оръжие, от едно средство за убиване, за масово унищожение по принцип е безумие. А днес, когато все по-ясно се вижда, че въздигането на Мира в най-висша ценност е задължение на всеки един от нас, да превърнеш в идол една Ракета излиза извън пределите на човешката лудост. Това си е направо Сатанински акт.

Не по-малко абсурдно бе и откровеното признание на кмета Владимир Георгиев, че предлага да се отпуснат 50 000 лева на МБАЛ-Самоков в пълно нарушение на закона. Гламавщината става още по-колоритна, като се има предвид, че кметът Георгиев има диплома по право от Югозападен университет – Благоевград и продължава с единодушната подкрепа от страна на общинарите, независимо от признанието, че предложението е par excellence закононарушение. С решението си, избраниците ни джиросаха 50 000 лева от нашите данъци за заплати на работещите в Болницата, вместо за повишаване на сигурността и подобряване на реда в здравното заведение. В играта на „заобиколи закона“, обоснованото и разумно предложение на д-р Панев да се сформира Общинска полиция, която да отговаря за безопасността и реда в местните институции нито се чу – нито се видя.

Други 15 000 лева от общинската хазна ще бъдат потрошени за «Изработване на технически проект за обновяване и изграждане на еко – маршрут от Туристическа градина – Самоков през Чакърови поляни към Шишманово кале. Предложението бе оспорено от Александър Кроснев, общински съветник от ГЕРБ. Съветник Кроснев посочи, че предложеният еко-маршрут преминава и през терени, които не са общинска собственост, така че не би било ефективно да се харчат пари за проектиране, преди да се уточни собствеността и да се изпълнят предвидените от нормативната уредба процедури по получаване на разрешителни за преминаване. Резонно – още повече, че хиляди проекти от години събират прахоляк в архива и по рафтовете в Общината и никога няма да видят бял свят. Кроснев изтъкна, че за обновяване на трасето въобще не е необходимо допълнително проектиране. Достатъчно е да се възстанови съществуващата екопътека, като от Общинско строително предприятие се отремонтират мостчетата и някои други участъци. Той подчерта, че в този случай цялото изпълнение ще струва по-малко от 15 000 лева. Но и второто разумно и обосновано предложение, каквито изключително рядко се чуват в Самоковския общински съвет, не намери решение. За разлика от това на д-р Панев, то бе подложено на гласуване, но получи подкрепа единствено от съветниците на ПП ГЕРБ и от Васил Зашкев, общински съветник от Реформаторски блок.

Близо 50 000 лева ще похарчи кметската управа и за два експериментални подземни контейнера за отпадъци – един в Самоков и един в Боровец. Предложение контейнерите да са за сметка на Фирмата-концесионер по сметосъбирането направи отново д-р Панев от „Самоковци за Самоков“, ала и то отиде в небитието. По думите на кмета – не било задължение на фирмата. Така че, 50-те бона са допълнителен разход на бюджета, въпреки че вечният победител в обществените поръчки и несменяем концесионер БКС-Самоков всяка година лапа милиони, в това число и за снегопочистване, без значение има ли сняг или няма. А тази зима бе 100% безснежна.

Сред паметните решения на Общински съвет-Самоков от мартенското му заседание е и прехвърлянето на Мадана, чието официално наименование е „Действащ модел на металургично съоръжение за преработка на първично добито в пещите желязо „САМОКОВ“, към активите на Общинското предприятие по маркетинг и туризъм. Според първия ни администратор Владимир Георгиев, целта на прехвърлянето била туристическото звено да го превърне в работещ обект. То все едно да съживиш мъртвец, ама нейсе. Кметската управа не могла , Предприятието по туризъм – ще може.

Общинарите гласуваха допълнителни разходи и за облицоване постамента на паметника на Попангелов, въпреки че и кьоравите гарги видяха, дето харчлъкът отдавна е направен. Предложението на Александър Кроснев средствата да не бъдат утвърдени, защото противоречи на законовите разпоредби – не мина. Парите бяха дадени, както се казва „след дъжд-качулка.“ Само че, избраниците ни направо отвориха чадър над кмета Георгиев.

Някои от доверениците ни дадоха собствен принос в поредицата от парадокси, като самите те не гласуваха в подкрепа на собствените си предложения. Но това вече е практика, която не прави впечатление никому.

В допълнение към театъра на абсурда, каквито обичайно са заседания на Общински съвет- Самоков и за разкош публикуваме реплики от залата навръх Благовец, известен още като Кукувден:

  • Колкото повече говорим, въпросите ми стават още повече. Не е отдавна времето, когато разходите за ремонта и озеленяването на градинката пред бившите Хали от 50 000 лева стана 500 000 лева.“ – Валентин Милушев по повод предложените в бюджета допълнителни разходи.
  • Съоръжението в момента стои като паметник. Самоковци коментират, че за да започне да функционира, трябва с цистерна да се кара вода отнякъде. Какви са техническите параметри и какво предвиждате да се случи там. Аз не съм видял там да има живот, а ще се строи и помощна сграда“ – Васил Зашкев във връзка с прехвърляне на Мадана в активите на Общинско предприятие по туризъм и маркетинг.
  • Нямаше как да го направим в рамките на реката, вътре има сервитут, реката, и трябваше да искаме разрешение от Басейнова дирекция. Дори на тази река няма такъв приток на вода и няма да бъде задействан.“ – кметът Владимир Георгиев за бездействието на Мадана.
  • Добре е да сме в противоречие помежду си, но да сме в противоречие със самите себе си…“ – Силвия Стойчева по повод изказването на Васил Зашкев.
  • Днес имам чувството, че сме на училище“ – Силвия Стойчева без повод.
  • Каза се фарс, но фарс са изказванията на съветниците“ – кметът Владимир Георгиев общо заключение.