СамокоВест

Папа Франциск прие на аудиенция президента Росен Плевнелиев

Споделете ни в

Церемонията по посрещането се състоя във вътрешния площад пред Апостолическия дворец. Той е известен като „Кортиле Сан Дамазо“ по името на Свети папа Дамас Първи, който е 37-ят понтифекс в хронологията на Римокатолическата църква. След „Свети Петър“ това е другият престижен ватикански площад, където биват посрещани най-високопоставените гости.

Визитата е по повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост – 24 май, посочват от прессекретариата на държавния глава. Тази година тя е посветена и на 1150-годишнината от преговорите на княз Борис I с папа Николай, които поставят в исторически план началото на дипломатическите отношения между България и Ватикана, както и на 1100-годишнината от успението на Свети Климент Охридски.

На президента бяха отдадени военни почести от Папската швейцарска гвардия. Той бе приветстван от префекта на Папския дом архиепископ Георг Генсвайн, който заедно с част от свитата на папските благородници го въведе в Апостолическия дворец, съобщи БТА.

Това е комплекс от сгради, строени в различни епохи между 12-и и 19-и век. Те заемат обща площ от 162 хиляди квадратни метра и имат над 1000 помещения, в които освен папските покои е разположен Държавният секретариат (съпоставим с правителство в светска държава) и още две ведомства, както и Ватиканските музеи, Апостолическата ватиканска библиотека и Тайният ватикански архив.

Съгласно протоколните изисквания държавният глава бе най-напред въведен в Залата на посланиците.

Аудиенцията се състоя в библиотечната зала на папските покои, известна като личната библиотека на понтифекса. Тя е място за заседания на Кардиналския съвет и за срещи на

Най-напред папа Франциск и президентът Плевнелиев разговаряха насаме в продължение на 30 минути.

След това бяха въведени членовете на българската делегация, сред които са народни представители, ръководители на духовни и културни институции. Тук бе и българският посланик при Светия престол професор Кирил Топалов.

Аудиенцията завърши с традиционната размяна на дарове. На папата бе поднесено копие на голяма икона на Св. Климент Охридски и на неговото житие. Папа Франциск подари на президента Плевневлиев плакет с творба на римски художник, изобразява маслинено дърво с вертикално разцепен на две ствол, чийто половини са разделени от празно пространство, а клоните му са сплетени. Според обяснението на папата символиката на разделението и единението показва стремеж към постигане на мир.

След това Плевнелиев започна обиколка на исторически места в Рим, свързани с България. Придружен от официалната делегация, той положи цветя пред паметника на Иван Вазов, издигнат в Рим през 2010 година. Статуята в цял ръст на патриарха на българската литература е излята от бронз, висока е 2,60 м и е монтирана върху постамент с височина 2,20 м. Автор на паметника е скулпторът проф. Величко Минеков.

Паметникът се издига на площад „Торвалдсен“, който носи името на датския скулптор от епохата на неокласицизма Алберт Торвалдсен (1770-1844), живял и творил няколко години във Вечния град. Това е забележителна част на Рим, в която са разположени Националната галерия на модерните изкуства и паркът Вила Боргезе със световноизвестната си галерия, информира vevesti.bg

По-късно през деня президентът и членовете на българската делегация имаха изключителната възможност да посетят Апостолическата ватиканска библиотека, където се съхраняват единствени по рода си документи за българската история. „Имаме уникална възможност такава, каквато никоя досега българска делегация не е имала да влезе във Ватиканската библиотека, където да видим на живо и да се докоснем до писмата на светия български княз и папа Николай“, отбеляза Плевнелиев.