СамокоВест

Оценяват щетите от наводненията

Споделете ни в

Експертни комисии оценяват щетите от наводненията на територията на общината. От Общинска служба „Земеделие и гори“ – Самоков информират, че са подадени 26 жалби от земеделски стопани за 100% унищожени посеви. От съсипаните общо 800 декара, 750 са били засадени с картофи. Напълно унищожената реколта е в землищата на селата Белчин, Алино, Поповяне и Ковачеци. След оглед на място експертните комисии са съставили констативни протоколи за установяване на щетите. Само на земеделците, чиито насаждения са унищожени напълно, ще бъдат изплащани компенсации.

През настоящия сезон в общината са засадени 10 хиляди декара с картофи, 12 хиляди с пшеница, 1 000 декара с ръж и 600 декара с овес. Според прогнозите на специалисти се очаква реколтата от картофи тази година да бъде слаба.

Общинска служба „Земеделие и гори“ уведомява, че срокът за подаване на заявления за директни плащания на площ – Кампания 2012 вече е изтекъл. В службата са приети 557 заявления, с обща площ над 9 хиляди хектара. През тази година броят им е нараснал с около 100 спрямо предходната. Броят на заявените за подпомагане обработваеми земеделски парцели е 4 898. Регистрирани са и 3 068 животни, за които са подадени искания за субсидии по различни схеми за подпомагане. Към момента приключените заявления след направени корекции са 152.