СамокоВест

От 1 септември започва прием по схемата „Училищно мляко“

Споделете ни в

От началото на септември започва приемът по схемата „Училищно мляко”. С въвеждането на схемата се цели създаването у децата на навици за здравословно хранене. В обхвата й влизат всички предучилищни, начални и средни училища, независимо дали са държавни или частни. Кандидатите по европейската схема могат да бъдат както учебни заведения и доставчици, така и организации, които представят едно или повече учебни заведения. Заявки за одобрение се подават в областните дирекции на ДФ „Земеделие” по местонахождение – за училищата и по адресна регистрация за останалите кандидати. Документи ще се приемат до 30 септември.

Размерът на помощта, която Европейската комисия отпуска чрез Разплащателната агенция, варира между 16.34 и 138.85 евро за 100 кг млечен продукт в зависимост от тяхната категория. Агенцията ще субсидира максимално количество от 0,25 литра мляко на ден за дете. Млякото задължително се предоставя в опаковка за еднократно ползване и на етикета ясно трябва да е изписано неговото количество, както и срокът на годност. Същото се отнася за сиренето и кашкавала, които се дават на децата. Ако се предлагат сандвичи, те трябва да са опаковани поотделно и на етикета да е обозначено количеството млечeн продукт. Схемата не подпомага мляко и млечни продукти за приготвяне на ястия.

Пълните условия и документи за кандидатстване могат да бъдат изтеглени от www.dfz.bg, раздел „Селскостопански пазарни механизми”, меню „Мляко”.