СамокоВест

От Реформаторския блок предупреждават: Държавата е пред фалит!

Споделете ни в

oresharskiФинансовата дупка, която се е образувала за една година управление на кабинета „Орешарски“, е над 10 млрд. лв. и държавата върви към фалит, обявиха на пресконференция в понеделник представители на гражданския съвет на Реформаторския блок. Те настояха за спешно разширено заседание на Консултативния съвет за национална сигурност с участието на партиите, получили места в европарламента и на експерти, които да се обединят около план за излизане на България от кризата. Те настояват за предсрочни парламентарни избори през октомври, тъй като сегашния кабинет не е в състояние да предприеме адекватни мерки за изпълнение на плана.
Мартин Димитров от блока изчисли, че за година управление правителството е натрупало над 3 млрд. лв. нови дългове. С още 3 млрд. лв. е задлъжняла Националната електрическа компания (НЕК), а с милиард – Българският енергиен холдинг (БЕХ). Останалата част от сумата до 10 млрд. лв. включва бюджетния дефицит от над 860 млн. лв., отчетен от Министерството на финансите в изпълнението на консолидираната финансова програма към 30 април 2014 г., задлъжнялостта на общините, дефицита в здравеопазването, както и 1.2 млрд. лв., които страната ще похарчи за газопровода „Южен поток“. Ако не се разработи план за изход от кризата, през следващата година държавата ще е изправена пред пълен фалит, смята Мартин Димитров. С тази дупка от 10 милиарда лева неминуемо се върви към предсрочни избори, но ако те бъдат отложени за през 2015-а година, фалитът ще бъде пълен, подчерта още той.
Икономистът Георги Ганев пък посочи и някои основни причини за натрупването на задълженията – „кражби, прахосничество и опит българската енергетика да бъде доведена умишлено до фалит, а активите на предприятията да бъдат прехвърлени към „стратегически приятели на България“ в Русия“. По думите му „гръцки сценарий по български“ в случая означавало, че българите ще обедняват с темпа на гърците, но при много по-нисък жизнен стандарт. Ганев предупреди за загуба на работни места, вероятни по-високи данъци, невъзможност заплатите да растат, както и че е възможно кредитният рейтинг на страната да бъде увеличен.
Ако политиците ни не се обединят около план за излизане на България от кризата, няма да има никаква възможност за растеж на заплатите. Ще има загуба на работни места, по-високи данъци, поскъпване на тока и парното, на цени, както и неминуемо увеличаване на лихвите по кредитите за домакинствата, предупреждават реформаторите.